英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (5)

1001 回覆
30 Like 3 Dislike
手提都ok? 係咪要另外加錢嫁?
如果好攰又有積蓄咪試吓囉

其實有積蓄最好捱夠六年攞完護照再諗下一步

伯明瀚呢d垃圾城市就唔多推介喇,考慮吓其他城市如曼城利物紐卡列斯修咸格拉啦
唔使

之前講過間間航空公司唔同

我真係買econ就手提架 (當然要問過航空公司啦)

不過我懷疑而家d人成日鳩叫爛呢樣爛果樣自己唔買保障又要航空公司賠,航空公司都冇以前咁易話為,由乜易空姐幫你收好,你支嘢爛咗告鳩人返轉頭
拆張2080TI同4個HDD出來hand carry
買個32吋行李箱放入去寄倉囉
好彩無壞水冷同爆玻璃
問題係MPF喺設立嗰陣時一早講咗話移民有得攞呀嘛,咁而家佢唔俾攞咪即係講大話囉!
咁佢唔承認BNO status嘛

你移民加拿大澳洲大灣區佢唔比你攞?
「而家萬惡的港共政權就BNO一事作為一定的反針對行為有乜問題」萬惡但係覺得冇問題,你嘅思考模式係咪有少少問題?仲有而家佢哋係嗌交唔係打交,嗌交都要有理據先得㗎。一早講咗話可以拎得走但係而家又唔俾拎人哋再信佢都傻啦。
咁都唔仆街?

OK, NI好仆制
咁姐係代表佢針對BNO唔仆街?
講到香港福利咁好咁你又過英國嘅?其實你可以隨時都返嚟㗎。又或者直接申請移民過嚟香港囉。
根本有得揀無人會想供, 不論NI家MPF
同交稅一樣

但前者講明唔比拎
後者本身講明你移居都可以拎, 無啦啦改遊戲規則
針對呢個行為, 的確係好撚仆街
唔仆街

因為我係支持英國係咪都唔比人攞的制度(無論你去加拿大澳洲大灣區同火星都好)

我讚成退休金係for你退休用,唔係比你作"移民周轉"用

所以我非常非常愛英國果重係咪都唔比你攞的制度,要彈得2樣,除咗供9年會食咗全部外,英國新制仲要你早死就食鳩埋你,英國舊制就反而可過繼比配偶,呢個新制就真係仆街,食人錢都夠膽死,反而mpf就唔會
你有冇睇po架

我咪"第二度"移咗民返香港囉,天才!

用腳投咗原啦,唔信問19才子!
你又話支持NI乜都唔比拎

但又話MPF唔仆街, MPF呢家係比人攞, 純粹唔比BNO VISA 拎, 姐係好仆街啦, 比人拎WOR

又想扮反諷, 又講錯哂個LOGIC
我唔想幫政府解釋,因為我又唔係收佢錢做嘢

不過有時見你班友未見過大蛇痾尿乜都鳩叫我先忍唔住都鳩up返幾句

1,佢唔承認bno status,所以站在佢立場佢都唔認為你係合法移居

2,退休政策冇話唔改得,英國basic pension都有新制同舊制同舊舊制,都係因應時代轉變而改,比如說新制早年喪偶不得過繼已供的ni,舊制可以
我無話NI係好

但我唔明MPF 針對BNO唔比人拎, 比人話仆街有乜問題

唔通我仲要講聲THANK YOU哂, 體諒佢唔比我拎, 你係唔係SHORT撚左
姐係你作為一個女人, 比人強姦左, 你唔好話個強姦犯係仆街呀

因為你係極端伊斯蘭世界既話你比人強姦你都要死刑

所以你應該感激, 唔係既話你只係未見過大蛇痾尿
我係咪short撚咗我唔知

但我本身唔讚成任何提早提取退休金的方案,所以我係反對人移民加拿大澳洲大灣區可提早拎,包括我自己(bc)第日提早返英國都唔應該拎

所以我係讚成佢修例bam哂所有人提早拎,除非死鳩咗
我唔想幫塔利班解釋,因為我又唔係收佢錢做嘢

不過有時見你班友未見過大蛇痾尿乜都鳩叫我先忍唔住都鳩up返幾句

1,佢唔承認本身套法律,所以站在佢立場佢都唔認為女人可以讀書返學返工

2,法律冇話唔改得,呢家只係轉左伊斯蘭法律
咁應該一視同仁而唔係搬龍門針對BNO
你認英國唔比人攞有如"伊斯蘭法律"我冇問題
咪撚騎劫個post好無 屌你老母
Case個塊側玻璃蓋點包?
我結果臨走個陣 索性部desktop放俾朋友
自己買部gaming notebook駁mon算
32吋磅完記唔記得幾重
Case 去到先買啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞