英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (5)

1001 回覆
30 Like 3 Dislike
唔見有寫話唔接受喎
https://www.gov.uk/affordable-home-ownership-schemes/help-to-buy-equity-loan

伏位應該係間屋升值越多,你要還俾政府筆錢就越多
想問你係咪住緊apartment?隔音方面如何?
好憎聽到上下隔離啲聲

幾時都係買好過租,交廿年租就冇咗一大筆錢,但係供廿年樓就變咗自己資產,仲要自由度大啲唔使咩都問landlord approval
聲音方面好過香港

但要小心啲 煙味 大麻味
試過住校園區 有伏
我反而聽過有人話隔音差所以好擔心
不過同意學生區多數有伏
感覺越多年青人就越伏
其實好撞手神
冇得講
個visa得3個月
邊個會黎
BJ係咪當人on9
可能吸引到以前係英國楂過HGV的東歐司機黎揾番轉快錢
咁我柒咗

我去英國個時冇help to buy 依樣嘢 你十多年後政府至有依個 policy
咁要睇吓係咪真係有人肯過嚟
請香港人司機咪仲好
大佬可唔可以講下help to buy 流程係點?
如果20000鎊年薪到 可以大約借到幾多
好有用lm學野
https://www.glamourmagazine.co.uk/article/what-is-help-to-buy

另一個伏位就係焗買新樓

新樓有好多唔好處,其實英國新樓同香港一手樓都有相同問題,冇咁實用同已mark up 20-30%,所以英國好多新樓都賣唔出去,所以政府先要幫手“救市”焗鳩人買,當然另一原因是新樓相對難造價,唔會有左手轉右手的道德風險,政府易於批檢管理。Any肥,我自己就唔會揀help to buy,貪一時方便搞到長遠綁手綁腳。

利申:個妹用咗呢個scheme,都有少少問題,就係佢買完先覺得嗰區唔好(多賊),但其他人想搬最多一買一賣蝕使費,佢一賣完第二度又好似冇得銜接返個plan(同佢唔係好熟,具體操作不太清楚),搞到佢想搬都搬唔到,當然你可以話佢冇呢個plan一開始連業主都做唔撚到,所以真係有辣有唔辣,再講一次我就唔會殺埋呢啲唔湯唔水的半鳩plan。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞