英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (5)

1001 回覆
30 Like 3 Dislike
的確,真係語言藝術黎
所以好多香港人覺得英國人好假,原因係英國人講嘢可以好婉轉,香港人講嘢習慣一語中的,直接好多
補充上面,如果你係有俾錢tracking 嘅話,你俾完錢後佢會印個tracking number 俾你上Royal Mail 官網check。我建議大家拎到即刻用電話影低,咁就唔怕唔見。
啲label 無printer print 出嚟就咁電話show俾佢睇得唔得?
唔得,因為係要痴係個parcel 到
有啲Post Office 係可以幫你print label,但係唔係間間得
寄車牌果d係咪一定要tracked and signed
寄車牌去DVLA換牌係咪一定要tracked and signed
所有重要嘢建議一律tracked and signed
signed姐係點? 對面收到會通知你?
即係對方一定要有"人"簽收
點解要quotation mark
我怕我人未到份件已經到咗酒店,咁我都係通知定酒店先
之前答過供夠35年,每週175鎊.會跟通漲調整.

所以我不嬲唔明點解D人咁憎MPF,MPF除咗手續費高外(但近年已相對調低),至少係你供幾多攞幾多,不存在供9年就比人食哂咁屈機的問題.香港仲有生果金同長生津,MPF之後攞返黎買政府年金(唔跟通漲調整)再加生果金同長生津(跟通漲調整),分分鍾多過national pension.

有人話MPF唔比攞走正一仆街冚家鏟,我反問乜NI又可以攞走咩?事實上唔計被針對的BNO外,去加拿大澳洲的人都攞得MPF走,仲想點,BNO都係等多6年啫(如果冇走數的話).反而NI攞唔走,我以前響英國仲供過的私人退休金,我"移民"返香港時都唔比攞走,理由你退休金係比你退休時用的,唔係比係移民時周轉用的,我又覺得講得啱喎,人人用哂退休金黎做"移民周轉",咁到老時又鳩叫退休金唔夠用,設立退休金制度黎托咩!香港MPF其實已經叫相對靈活(至少一生人比你離港時提一次),你班友又要鳩屌真係未見過大蛇痾尿.
問題咪就係BNO俾人針對囉
咁都唔明
如果針對BNO=邪惡

咁英國制度係針對哂移民全世界,邊個邪惡D?
知唔知針對點解
全世界都係咁又點會叫“針對”呢?
而你英國嘅pension即使你移咗民 你都係有信心會攞得返
好多香港人而家移民,就係諗住呢世都唔會再返香港
銀行戶口亦可能因為全球適用國安法隨時會俾人取消
筆mpf就等於無咗
英國政策係針對退休人士而設
香港嗰個都係 不過喺政策外都有針對用BNO嘅移民人士 因為政策本身係有俾移民人士攞錢

一字/詞多義真係咁難明?
英國嘅pension即使移咗民都係有信心會攞得返係你既意見啫

我就唔係好有信心喇,唔講政治只講現實,英國嘅pension係"夾供制",即係大家鬥夾再掉落個大pool度n年後再分錢,是否最後成為龐氏騙局真係冇人知,事實上好多西歐南歐南美中陸以至台灣的"大pool"退休金制度都最後爆煲收場,唔係我屈的,況且而家使乜了加ni呀,咪又係因為十個煲冚九個蓋

反而mpf自己顧自己當然壞處係冇永遠的保障(但有生果金同長生津包底),自己供幾多第日攞幾多,唔會演變成龐氏騙局,而事實上移民加拿大澳洲班友已成功"立錢走人",仲想點?
BNO轉BC的產生,就係英國針對中國對香港的唔講口齒行為,而家萬惡的港共政權就BNO一事作為一定的反針對行為有乜問題,兩條友打交唔比其中一方還手既?況且根據冇乜口齒港共政權所講,六年後都可提走.你可以唔信,但我想講英國供供埋埋D NI呀,私人退休金呀,統統唔拎得走,大鑊過香港好多.
BNO轉BC的產生,就係英國針對中國對香港的唔講口齒行為,而家萬惡的港共政權就BNO一事作為一定的反針對行為有乜問題,兩條友打交唔比其中一方還手既?況且根據冇乜口齒港共政權所講,六年後都可提走.你可以唔信,但我想講英國供供埋埋D NI呀,私人退休金呀,統統唔拎得走,大鑊過香港好多.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞