英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (5)

1001 回覆
30 Like 3 Dislike
Trainline有時會貴幾十p 但e tickets好方便
想問下今日去post office寄form去DVLA
話想用tracked 24,但個職員話只可以guaranteed by 1pm next working day
我返上royal mail個網睇普通letter的確係冇tracked 24揀, 要Large letter以上先有
咁其實我下次用large letter比錢買label再print出黎
痴落普通size letter到得唔得
其實spacelet 呢啲要比錢加入佢地個plan 先有得睇樓既做法算唔算犯法?
仆街,就黎1001 但係我無時間出文,好撚忙
聽落好伏喎,地產經紀好似只可以收landlord 錢
其實無話唔得嘅,但係條數計落係咪真係平左先
Yeah,又唔係包租得成﹐只係比你無限睇盤
睬佢都戇鳩啦,咁多agent
份form 連回郵信封黎,
而家special delivery 收左£6.85,即係巴打講個overkill價;
我上網睇tracked 24 with signature 就£4.86

認真,前面都有提過啲help to buy, shared ownership 之類嘅嘢,不過講真我都唔熟呢範
help to buy要買新樓,其實有冇so真係唔清楚
冇so

講過好多次但冇人聽,仲比人屌我

help to buy其實係help (developer) to sell
同連登仔傾偈, 佢哋清一色小我小new build, 應該係已經好出名嘅連“燈”力
但new build 個裝修靚好多, 有時見到d廁所好殘就唔想揀
咁咪唔好揀嗰啲廁所殘嘅囉

我估二手廁所殘最多30%,正常40%,勁靚30%。咁你都有70%大把選擇

就算買咗廁所殘的,可以比多2-3%樓價換過新廁所都得,唔代表要比多20-30%mark up買new build
主要都係呢d問題:

建築用料差,隔音差
房細,garden細
貴,低CP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞