英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (5)

1001 回覆
30 Like 3 Dislike
我不嬲都係返香港先洗

次次返香港就係配眼鏡,驗身同洗牙
剪頭髮
冬天唔開窗

但朝早起身後要開少少放一一放風,否則啲水氣好易搞到窗發毛
Dr Richard London - Harley Street Celebrity Dentist

情況應該係好似你去中環啲甲級商廈到睇牙一樣,好難唔貴
準備係香港學車
有冇人係英國買過2手電車?
上網睇英國好似叉電網絡都幾完善,但係AUTOTRADER就算2手車都最少要$8000鎊
yes但佢平過香港嘅,我喺香港通常睇一次牙都二三千蚊,倫敦千幾搞掂
好問題,我會之後詳細寫

簡單啲講,如果個屋主係用timer set 暖氣嘅,朝早係真係多數唔開。 撇除個host 想慳錢,重可能因為:
一。朝早有日照,本身已經無咁凍(英國日夜溫差可以差十五到二十度)
二。朝早到下午間屋多數無人,無需要開暖氣
三。本身英國起樓有做隔熱,所以只要入夜開始開到凌晨,啲暖氣係間屋就夠捱到第二日

啲鬼佬多數早瞓,而瞓著左其實本身冚著被已經好夠暖,所以多數鬼佬過左凌晨就會關暖氣,啲暖氣捱到一晚到第二日朝早。我自己就會浪費同怕凍啲,係朝早起身前一個鐘會開定暖氣,到出門口就會關,直到下午返到屋企返到屋企先會再開。不過好多鬼佬連朝早起身都唔駛開暖氣,冬天真係由四五點入夜開到晚上十一點就關。

講返Airbnb 嗰個post,我都有睇到。我覺得好可能個樓主啱啱黎到未習慣英國嘅溫度。除非你係Scotland 或者英國北部嘅郊外,係入秋同啱啱入冬嘅時候室外朝早都有十五到十八度,咁室內唔開暖氣都會有十八至二十度。呢個室內暖度的確未過一般英國人thermostat 個溫度。以下係我weekend 長期係屋企時個thermostat 嘅setting:

我以前個thermostat 個溫度可能唔準,所以就算好凍同埋個timer 有開都唔識自己去恆溫。依家我用左個smart thermostat 一黎準左,二黎可以用電話開關,出左街唔記得關都可以遙距關左個暖氣,慳左好多gas 錢

英國人自細已經習慣冬天唔開窗,所以佢地好頂得下焗,唔駛通風。香港人黎到要習慣都唔容易。
呢個真係無可奉告,我係英國未出過去剪過頭髮,一路都係靠女朋友修,返到香港先搵人剪
我又未見過啲窗發毛
仲諗住叫你講吓巴巴shop
啱啱剪完
曼市香港人salon電剪染2百幾鎊
貴香港平時剪開嗰間少少
不過呢度無treatment做
仲諗住叫你講吓巴巴shop
唔通下下撘車走去唐人街剪咩
原來licensee 要比VAT?
見到啲friend 嘅慘況,我真係無勇氣
睇下你想剪咩囉
女仔想剪返亞洲嗰啲髮型
呢一點係堅持唔會讓步,我等巴打你試完之後分享
買電車玩死自己
要買買hybrid

穿州過省果陣個個去油站入完就走得
純電你就要on99等電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞