英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (5)

1001 回覆
30 Like 3 Dislike
係over某個level先40幾50%
仲未計開公司避稅個堆
仲有遺產稅
點都係加佢地1.5%好過加基層
一係加luxurious item vat都好
想confirm 吓,揸bno 去到個頭6 年喺咪無免稅額
點解會無?
我睇咗個youtube 話無 上網又好似唔太搵到 條片話係得英國同歐盟passport 先有個免稅額,所以上里問下真定假
英國人情侶係街拍拖會唔會拖手?
以我所理解
UK resident就會有personal allowance
你一年住得多過183日就已經係resident
無免稅額應該係講緊如果你就咁攞住BNO, 但住喺香港,但有英國嘅收入,咁嗰啲就無免稅額
咁即係我拎bno visa, 係英國做野,一年住多過183日就有?
咪又係返箱倒龍
同睇下床面床底有冇血跡
另外我已經一開始由頭自己清潔左一次都無見有野
完全唔知邊度走出來

不過有就立即叫屋主找滅蟲
呢個係佢既責任
如果間屋係有合法登記既話
唔肯就立即CALL council
所以見到華人業主就自己小心啲
特別係FB POST個啲
有冇師兄知道學生開邊間銀行戶口最好
見R洲嗰啲有時開戶口會送錢
請問下7月申請咗NI,但可能嚟緊10月尾會離開英國個半月左右,直至12月頭先返嚟,NI有冇話離開幾多星期之後又要重新申請/重新排隊?google過好似冇講過咁
依家全國大約每日40000 個case,死就每日200 個到
嚴重到要入廠嘅其實唔多,入得嘅唔少反而係成年到中年未打針嘅人

市面基本上已經回復正常,室內都開始少人戴口罩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞