英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (5)

1001 回覆
30 Like 3 Dislike
Desktop 上網主要係插lan 線定用WiFi?
Google 睇好似有
鬼佬咁鍾意飲酒應該唔難買,我識人都係成日上網買Whisky
睇你部desktop 張network card 有無WiFi,同埋睇你部電腦離個router 有幾遠
啲isp 隻modem 連router 通常都好廢,有得揀就當然揀拉lan 線
但係如果你個電腦係一樓但係隻router 係地下,你又拉唔到線,咁咪局住要行wifi。不過英國地方咁大,isp 隻router 通常都唔夠用,點都要行mesh wifi
CV 其實大同小異,personal statement 先要下苦工
要唔守規矩請最少要有合理原因e.g. 係香港打左針但係針卡英國未承認。
呢個我同意同埋我覺得唔守規矩都係限於去超市買下嘢,唔好出咗去玩或者落bar咁癲囉,大家都成年人自己要識判斷啦
GiffGaff 幫到你
https://www.giffgaff.com/free-sim-cards
可以SHIP到香港, 係香港 activate
SHAREFLAT拉條毛咩
不過WIFI BT全速有1.5MB/S 算係咁
全速之下連YOUTUBE都會斷下斷下

夜晚6-11唔敢開, 驚俾人屌
合理原因?4兄都計
打4兄0 抗體,梗係唔計
個landlord 隻router 係咪太廢
明明speed test去到18MB/s
CV寫平時香港IN先會講既野
例如他識EXCEL, 就寫EXCEL幫你提升左30%效率/ 快左幾多日完成
MARKETING就講幫公司找左咩客生意額幾大

咁COVER LETTER寫咩?
寫你點解APPLY呢間公司, 點解個POSITION岩你
識啲咩野唔係重點

以上AGENT教既

個人感覺
香港啲HR見到呢啲CV唔會有得見工
吹水太多, 睇完都唔知你識做咩

唔少sim 卡都得e.g. 3UK
3UK 香港都用到
同埋好似有聽過一黎到無credit會連台都上唔到?
Vodafone聽講好似要過Credit check , 不過用緊Giffgaff未轉過
香港有樓。係咪應該賣咗佢先過去?係咪6年入咗藉先要俾利得稅?
我本身用左giffgaff兩個月,見voxi上social media唔食data就諗住轉voxi覺得未有需要要上台綁死
雖然話上台可以儲credit,但本身上台個陣又要check credit
你一成為英國稅務居民就要交英國稅啦!
我就咁上網搞2年plan
無話要credit check嗰啲
應該唔使
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞