[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#71

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
呢隻好似幾吸引 官網賣緊5字頭
近排想入隻27吋 新屋書房用
要平過U2720先合理,除非佢個panel係新
不過冇用啦,香港LG應該唔入,淘返來冇保,人仔差價貴UCG成皮,放棄了
42吋oled唔知Sony會唔會出,會出就書枱都換埋佢,oled Sony 啱口味過LG
邊度多mon demo睇?
去完黃金發現我唔係好分到2k同4k
target暫時係 m28u
腦場d 4k mon未必出緊4k
USB C供到65W都ok
要佢轉比你睇先分別到
4K 144 香港真係好少選擇 現貨更少 基本上都要訂
外國有做discount 不過都未有真身睇住

利申 訂左
有無巴打用緊 XG258Q
想搵 d 好少少嘅 moon stand
張枱夾唔到 desk stand
又唔想鑽牆搞 wall arm
ASUS 個 V 字 stand 用好多位
早知買 BenQ
腦場Demo我其實睇個size大約點,畫汁我成日覺得同電器鋪D泡菜電視一樣,set到色彩好鮮艷去吸引眼球,同埋就算播4K都睇佢播咩file,差別可以好大
鑽檯用穿孔stand?
本身市場上選擇就係咁少

而且無邊張卡可以穩推144
檯stand可以鑽檯

再唔係可以夾板用
淘佬NB呢種臂兩舊水,老深三舊
其實衣家d moon咁輕,連32”都上到最細力嗰款油壓臂
似乎4k 144 有啲難推,如果降級用返27" 2k 144
LG 27GB850 有冇得諗?
LG 27GP850*
有無巴打知道NB H180夾mon stand ,點樣可以固定支臂最接近主柱個位?
而家支臂好易會左右咁fing黎fing去,眼見我要上實既地方都上實哂
無得固定,佢係靠下面個環上實螺絲去承托,而佢只係向上頂住伸出去連圈嗰part,實際上嗰個圈同柱之間差唔多無friction,可以360度轉,而兩者之間又唔夠位俾你塞張紙或者保鮮紙之類入去塞實佢
通常拉線你預抆d反而變相限制到轉既幅度
睇你係要需求定享受
雖然我都用緊 NB d架郁嗰陣好唔smooth set好一個位真係郁都唔想郁
想請教一下大家
岩岩想加多隻moon做 dual moon,
依家GeForce 1070 用緊隻 LG27UD58 4k 60Hz moon,
如果想dual moon, 係唔係大家都建議用隻 4k 60Hz, 而唔係 2k 144Hz ?
有得諗
EW3280U+vesa mount點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞