[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#71

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
Asus VG27AQL1A 同 LG 27gp850
大家會點揀?
27gp850 對比度blow AVG
VG27AQL1A色準差 好難調整
我寧願27gp850
*below AVG
咁27gp850同27gp83b係咪差唔多 見純粹port位少d
好似仲有隻24G2,但係唔知點揀好
垃圾大陸牌子mon
Budget 從來都唔會爆,只係你肯唔肯加
27 吋 2k 144hz以上 IPS
係咪 LG 27gp850性價比最高,定仲有其他更好選擇
隻M28U 打機由windowed 轉做fullscreen會黑屏成6秒, fullscreen 轉番windowed 或者alt+tab switch 其他software/app 又黑屏6秒
Reddit 都有人講呢個問題, 好似console轉APP 都會黑屏, 但d youtube上(?收左錢)評測完全唔mention
前後12秒你點Multitask
dp定HDMI? 有冇試下調轉插?
youtuber就算啦,大把收錢,Asus隻VG28UQL1A插displayport會唔識著返mon,都無youtuber講。但網上都有好多人買完有e個問題
reviewer非用家
reviewer純測試performance
用家係日常使用

之前LG俾錢收買HU
HU都拒絕
咁LG 同Gigabyte 又點?
https://www.lg.com/hk/monitor/lg-32gp850-b

有無人用緊,好唔好

見49XX
DP HDMI 都試晒啦

巴打們 小弟個mon 有條咁嘅藍色線係咪冇得救啦
用緊 samsung c34j791
要吹直接sponsor ltt同佢吹好過啦
無,已壞
悲哀 琴日朝早用仲好地地 夜晚返嚟就咁樣 屌

如果要upgrade
samsung odyssey g9 neo
aw 3821 dw
仲有冇咩好野推介 定我上面呢兩隻都好夠
唔算成日打機 但用慣21:9 睇戲多
感謝指教
睇戲多上OLED好過
但21:9 好似冇oled
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞