[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#71

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
想請教各位巴打
我部philips 老爺mon,宜家連緊notebook 做外置屏幕
但每次都要我開完notebook 之後1-2hr先著到顯示到畫面內容(有電但係冇內容,notebook都detect到佢,但就係冇畫面出)
會唔會有得救?
thanks
有冇M28U用家有改setting分享下?
硬係覺得個色水怪怪地但唔知點較
想問下大家
小弟依家用緊AORUS AD27QD
主用PC打機+工作
間中用mac+玩ps4 or switch
近排考慮緊換隻34吋曲mon
本來已經決定咗買LG 34GN850
不過我有個諗法係想做到一隻可以分兩個唔同畫面
例如左邊係PC右邊係mac
如果係同牌子
就好似只有34WN80C做到
34GN850反而唔得
不過如果咁換我隻mon就會由
1ms變5ms
144hz變60hz
有freesync變無freesync
如果我平時PC只係玩下單機或非競技game
其實我係咪唔太需要1ms +144hz?

點解4K都有格
呢隻咩mon?

想無格要揀量子點mon
S2721qs
可能係套戲
想問各位如果一隻34'' 21:9做main
搭多1至2隻24/27吋16:9既話會點setup
本身做野用緊兩隻16:9
都係寫下code 開幾個唔同window 一齊做嘢
M1 要駁兩個mon 要加docking 好煩
所以想換返一隻32:9算
曲面做野會唔會返而冇咁好?
好少打機
想問下大家
本身用緊 vg289q + Chromecast TV
大部份時間 睇NETFLIX + Youbute
因為黑位有的頂唔順想換個VA 做過research 之後發現呢2部
EW3270U
SAMSUNG M7
邊部會比較好?
定會有其他選擇 27-32"?
benq護眼好D
要有hdmi2.0/dp1.2先出到2k 144
27吋1080p d字肯定散
EW3270U好d
4k有8百萬幾粒格
32:9 可以左中右3個window
一定方便過2 mon
HKC出咗部PG27P5U,

27吋4k 10bit 144hz 1msgtg
miniLED
HDR1000
512區local dimming
Hdmi 2.1

9999人仔
仲有AORUS CV27Q Gaming Monitor
相比之下冇咁大部 見MSI果部setup完佔空間好大
咁犀利嘅牌子你買啦
重有miniled版x27都有了,下年三月有貨
真係唔敢
聯強技嘉mon壞 會唔會上門搞?
https://lih.kg/2689012
一直都講技嘉QC差
兩部垃圾睇你點揀
係咪得 LG 嗰部唔垃圾
LG算正常

https://pcmonitors.info/acer/acer-x27-s-160hz-4k-ips-with-512-zone-mini-led-backlight/

這麼厲害 昨天才出來的新聞 這樣也有看到
嗯 Acer "X27 S" 預計也是2048顆LED吧 8999價錢更好

他那個標示是3/1號前發貨, 所以應該是1~2月就有希望了.
不過也是啦 也許疫情影響啥的又慢了.

X27 S有點像Adaptive-Sync+HDMI2.1平價版的PG27UQX.
PG27UQX也不知道什麼時候會出現就是了.
但係咪無 HDMI 2.1
27GN950-B 官網唔見佢話有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞