[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#71

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
https://www.asus.com/ca-en/Displays-Desktops/Monitors/ProArt/filter?Category=31-34.9,27-30.9&Series=ProArt&Spec=456

平款停撚曬
有冇其他
27~32吋 4k 1000nits入門hdr mon揀

利申加拿大
自己買SpyderX校得唔得?
定係建議買proart就買k字尾
買PA32UCX PK啦
我見牙石香港都係標萬6
等x27s
萬6係普通版PA32UCX 應該已停產
PA32UCX-P係升級版 貴一皮
software層面唔知點校正
madvr個HDR 3D LUT?我都未研究到點用
HDR hardware calibration要PA32UCX/PA27UCX or newer先有

原來centralfield未更新個價
amazon仲要4399 usd
香港呢個價真係平到...
所以我見佢諗住買PA32UCK
咁不如畀多幾千買UCX PK
以前外國平香港一半
而家香港半外國一半
佢對上有28000既PG32UCG
唔平就冇人買
不過係今次平得太過份
你係creator?
不然買部OLED TV
HDR體驗更好
算業餘啦
等佢降下價算
有冇人有用Zenox賣嗰隻mon臂
我想問佢鎖實個mon嗰舊野有冇得配淨係75x75
用緊 1070ti 32 2k 144
普通2k 60冇咩問題
大部分時間可以70-90左右
記得大作全開得47-60左右
唔知幫唔幫到你
去鴨記配
有樣野想請教下,
IPS不嬲特性就係色睇豐富啲,VA就高對比同平,
咁假設大家spec黎講都係~sRGB 99%,成品出黎係咪差不多?又或者過百~sRGB 12x%既VA會好過99%既IPS?

小弟而家睇緊2k既曲21:9(最好有type c),DKLM法國腦場真係好少demo放出黎,一係放到最高一係放到最底,睇條毛
宜家用緊3060 ti
想買隻34’ 或者27‘曲mon 上4K 係咪有啲勉強
如果2k 想問下 有冇咩推介
買FI32U會唔會太反智

呢個價位32吋4k 144真係冇乜選擇
炒到成皮
我未用過,退貨係未送到前已經退咗
咁如果有miniled hdr1000好似細少少都可接受
反正我都係得60~70視距
反而係要等半年先接受唔到
想平平地買個有護眼既27” 2k mon,冇其他要求純粹用黎做文書野,係咪得philips?
PG32UQX mini led HDR1400
唔駛等半年
一開hdr就咩都無得set,太光你地點搞?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞