[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#71

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
群創冇咩問題
只係色域冇咁廣
HP U28 4K HDR 學生優惠太約$3500
買唔買得過?

睇 spec 感覺上同腦場 $3000 左右嘅mon 無咩分別。
我7月頭訂都未有
上次去問話缺晶片缺到唔知幾時有貨
唔卵係呀
其實...一般用打吓機睇吓戲就算有燒印都唔太明顯吧
等到有印都應該起碼用咗三四年啦
三四年換一次moon...唔過份吧

不過暫時目標都係x27s,miniled hdr1000真係幾吸引
我都係咁諗 用到2-3 年都夠
反正依家啲mon 用幾年咪又係壞 有咩分別…

吹左post 咁耐 已經見唔少巴絲話一過保就壞
我都煩惱緊
搵過都係得幾款
Acer xb323k(友達,等三個月)/xb323qk(現貨但群創)
Asus pg32uq(友達,但評價不太好,又冇usb頭,聽聞十一月會update fastIPS版本,但價錢未知)
技姦 Fi32U(群創,同xb323qk差唔多,咁不如買xb323qk)
LG 27GP950(LG panel,但得27吋又貴到嚇撚死人)
技姦 M32U(群創,劣評如潮)

好似各款都唔太理想...
XB323QK 呢個價真係買唔落手

M32U 我見冇乜review

佢同M28U 同panel 嘅話應該唔會差M28U 太多掛

但M28U 鑊氣咁重 驚買M32U出事就真係喊都無謂

落咗鴨記,都話無得配黑色舊野
夾枱個種Mon臂有冇邊隻推薦?定係鴨記3-400個啲都ok
amazon basic
wali
vivo
我都係咁諗
反正而家d mon我用唔夠兩年已經想升級
mon可調整性太低 開個HDR就鎖晒D setting
體驗過OLED TV已經返唔到轉頭
要我對住個65吋A90J黎打機
不鳥
所以等42吋
可摸耳出部3x 寸既oled tv
可能遲啲PA系列隻OLED會考慮下
LG電視永不錄用
想問下10cm厚度既枱係咪會裝唔到mon臂
最近打算買部mac mini搭隻27”4K mon
揀左一輪揀左呢幾隻
VG289Q
U2720Q
27UL850
EW2780U
有冇巴打可以比d意見
PA係RGB OLED貴好多 應該冇120hz
我最想係sony+42吋 lg oled panel
做副MOON姐
唔使120HZ咁多
Xb323k要3個月咁耐?我見台灣下星期出貨
https://youtu.be/tbYm0s47CwY

睇完覺得活係呢個時代真好
華為好似amd咁 局鳩intel進步
HP狗也不屌
廿絲有錢
養埋我得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞