[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#71

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
我都係由6秒變成3秒
又唔係成日彈出彈入
夠用就算

反而想知無問題m28u
係咪真係瞬切
我舊lg mon都會黑2-3秒
所以我覺得問題不大
果個火爐黎?
撞啱急用
仲諗緊買p2721q好唔好
要3899
34WK95U 有PWM閃爍
U4021QW冇假HDR
另一款PS341WU 無閃爍+HDR600 但反應時間係3款中最慢
3款理論上都出到4K PS5
半秒到就出到desktop
唔知香港會唔會入acer果兩部4k 144 32"
xv322qk 同 xb323qk 台灣個開價幾底, 6千幾7千就有
Yes
謝巴打回覆
如果LG 有PWM 閃爍就唔考慮了
想問HDR600 其實係咪都流流地, 我見樓上討論話開左反而會搞到黑位好光, 唔開好過開, 呢個情況係咪常見係假HDR mon 上面?
另外我search 過U4021QW比起PS341WU好似係用新一代penal, 咁個色彩係咪應該會再好d?
妓+個HDMI2.1 出唔到連4k 60 HDR都出唔到
我懷疑係唔係2.1係2.0嚟
近排想砌電腦
想搵個27吋 144Hz up 既2K curved mon
因為會插3070 所以搵果時都特別check有冇G-sync compatible
見到MSI Optix MPG27CQ
有冇評價
或者有冇更好既提議
budget 4000-5000
我得喎
巴打用HDMI出 4k 60 hdr?
佢一出個畫面就疾下疾下咁
但打機就無事
係睇片就出事!
用PS4 PRO出4K HDR 60
youtube netflix同game都無問題
我用 XSX
Ps4個YouTube 出到4k HDR咩?
我用Ps5都出唔到?
出到
有無喺setting enable番hdr

開哂所有野啦
Xsx開YouTube 就無問題
真係拗晒頭
M28u setting入面開番hdmi 2.1?
開左啦
預計都係開嘅
yes
HDR其實睇調光性能
HDR600機種通常都唔會用比較好既分區背光
所以畫面有光位就會連黑位都會拉光埋
色彩方面 3部都係標98%DCI-P3
但U4021QW冇HDR 少一個途徑發揮DCI-P3色域
如果有得搞,我先揾啦
想請問各位
諗住買個mon for 溫書,每日睇10+ hr,連廢notebook 做外置mon ,有時都睇下youtube最好唔好全黃色啦 ><
所以想搵 - 護眼 -
有vesa孔, 最好有埋speaker
考慮緊27寸嘅 2k,但都考慮24寸 嘅1080p ,below $4000

我睇左上面d link, 話硬件防藍光最好,但好似得benq and philips
請問究竟benq or philips 護眼d?

27‘’ 2k, 剩係搵到Benq EW2780Q,但香港好似得EX2780Q ($2900),睇過好似差唔多,但就144Hz,唔知我用廢notebook,會唔會拖慢?

1080p嘅, 就benq EW2780 ($1600), EW2480 (1400), 但得1080P, 27‘’ 抵買好多,但ppi係咪會唔夠?驚d字散
見到philips 都有24‘’ 1080p, 243S7EHMB ($1800),但比EW2480成$400。

過幾日會去ssp睇下, 但驚咩都唔識,睇完都決定唔到。所以上黎問下
唔知巴打們有冇咩意見或者其他型號推薦下? THANKS
想問下大家
變咗雙mon之後 我發覺主mon個hz唔係幾穩定
關唔關唔同hz事

我2080s 兩個mon都係用dp接頭
主mon g2450px 144hz
副mon vg289q 60hz
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞