[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#71

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
無病無痛梗係唔up
睇完文想買GIGABYTE G27F
想買現貨 邊到底同有保?
官網唔見有

我自己睇緊XG27AQM同 PG279QM
F03?
友達+高色域覆蓋 好大機會係量子點
咁兩款有咩差別?
以我所知就係PG279有native G-Gync 同分區背光
XG27AQM
97% DCI-P3
我見PG同XG都係97%
兩部都應該係量子點 睇150%sRGB容積就知
而家友達好少用螢光粉推到咁高
呢個等級既分區背光作用不大
所以主要分別都係native G-Sync同refresh rate
咁點解佢tech spec唔標量子點既?

如果無native G-sync需求係咪入手XG279AQM就得?因為其實G-sync真係噱頭大於實用
marketing既野
XG27UQ都冇標量子點啦
理論上入手XG279AQM就得
但睇review PG279QM好強勁
XG279AQM就未有數據性review
佢強既point係指咩?
對Mon唔熟 想請教下

我發覺我同rtings個test model一樣
留意左下角少少泛紅
佢地仲話係excellent uniformity
整體上左邊紅右邊綠
睇淺色底黑色字既時候少少辛苦
response time同input lag
https://youtu.be/Th3LLfm7nl0
就咁睇同級黎講接近無對手
但會唔會等埋XG27會有驚喜

BTW小弟依加用緊FI27Q-P 同一個低階BenQ + Wacom 有mon繪板做類似 3 mon setting

想買多一隻144+Mon取代隻BenQ同拆埋塊繪板塊去解決因為Hz導致主Mon打機會比其他Mon搞到好疾既問題;上邊有巴打提供過解決方法我跟完黎做都無改善、決定把心一橫買多隻解決佢

咁就想請教 FI27Q-P 同 PG/XG27 既技術差距大唔大?調色會唔會好複雜

定直接買兩隻新既算 問題好多唔好意思
發現呢度冇乜人討論27GL830-B 想問下呢隻有乜問題
最近睇岩想買
FI27Q-P係KSF螢幕粉 REC.2020覆蓋細好多
如果調色目標係REC.2020就直接買兩隻新嘅
你有校色器?
*螢光粉
無,但想啲Mon唔好差太遠
咁樣既話我應該入兩隻PG定PG+XG都可以?
想請問其實X27S或下面講XG27即係邊隻? google咗好耐都揾唔到,thanks
唔該晒 🙏🏻
其實近年既飛利浦係咪咁差? 新出隻32" 睇介紹幾好
32" 選擇唔多
好難講 唔同mon調色策略可能唔同
同款mon都可能有公差
如果一齊用sRGB mode d色可能接近d
但asus sRGB mode冇得set野
或者要求低就咁SET RGB值就算數

最好係PG+PG/XG+XG
買住一隻先睇下接唔接受到先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞