[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#71

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
呢樣就係mon on9嘅地方
game通常有內置HDR亮度設定
你地都係打機先開hdr,平時當電腦mon用時唔開?
AORUS QC似乎好過技嘉普通款
acer XV322Qk未有行貨
asus PG32UQ 奇怪調光策略 唔知會唔會改
FI32U似乎可一戰?
是的
VA色彩還原度差一些
12x %sRGB VA 睇落深色D 但D色未必啱
睇你中唔中意 普通用家色準要求應該冇咁高
幾時先出細mon oled
一早有
PQ22UC
起碼要27" 啦
27EP950
如果有新firmware 好似m28u咁應該就可考慮
本身諗住初嘗下曲moon, 預3000-4000,初步鎖定左LG 35WN65C, 34WP65C,後尾越睇越多資料又好似IPS好啲,岩眼既有LG 34WN80C,但就跳左去另一個價位

本身同緊mbp 13” Touch Bar 2016 + U2414H
我都係出返去先
所以電視好抵玩
度過42/43" 都唔太夠位擺
本身都幾期待PG32UQ 不過見到巴打負皮就即刻冇諗佢

爭扎緊嘅位只係FI32U 好定M32U 好

FI32U 除咗input lag 高之外都冇乜好挑剔
個問題就會轉咗去反應表現麻麻
特別同而家新出既都係fast-ips相比
個問題就會變咗重貴過我部oled電視
覺得好反智,用更貴嘅價錢但
買尺寸又細畫質又差嘅product

所以最多最多budget係10k
但群創panel...唔怕?
打算買27GL850 但因為我未換到顯示卡 想問下如果開1080p 144HZ得唔得
依家腦場仲有冇27gp950現貨? 係百記訂 等左好耐
有冇S3422DWG user分享下點解唔買平千幾出g34wqc
而家訂大約等幾耐?
但LCD唔會有永久燒印同嚴格亮度限制問題
所以值唔值就見仁見智
最慘32吋 4k 144 都冇乜選擇咁濟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞