[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#71

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
XG27UQR
色水xg27uqr好D
反應時間m28u好少少
但xg27uqr冇HDMI2.1
想知m28u無dsc 係咪可以行到4k 120 8bit
Rtings話淨係行到6bit
XG27UQR條邊咁粗
其實點解咁多人屌ASUS VP289Q 但無人提Samsung 28UR550?

明明睇spec 都唔錯又相對平
m28u有dsc
同fi32u一樣係殘廢版HDMI2.1 得一半bandwidth 靠DSC
定係你張顯示卡冇dsc?
u28r550真係不了
冇sRGB mode
冇DP HDCP2.2
冇升降

Dp最多行到幾多
唔知
睇返之前PG27UQ冇DSC可以咁開

https://www.tftcentral.co.uk/reviews/asus_rog_swift_pg27uq.htm

換卡吧 冇DSC代表張卡好舊
而家卡咁貴
換卡又唔想upgrade少少就算
換勁卡又要換埋成套
唔係會覺得發揮唔到張勁卡既效能
是咁的, 我諗緊買個 5120x2160 既mon, 暫時睇到兩個選擇:

1. LG-34WK95U
https://www.lg.com/hk_en/monitor/lg-34WK95U

2. Dell U4021QW
https://www.dell.com/en-hk/shop/dell-ultrasharp-40-curved-wuhd-monitor-u4021qw/apd/210-aypx/monitors-monitor-accessories#techspecs_section

主要用途係駁mac 睇netflix同做文書, 都有時會駁ps4/ps5

想請教巴打, 呢兩個model 有冇災情? 或者有冇其他5120x2160 既mon 推介?

另外想問, ps4/ps5 用HDMI駁呢兩個mon 係咪應該出4k 冇問題?
Dell 啲mon 好定Lg?
睇中Dell S3422DWG
dell gaming mon好多都冇sRGB mode
睇野下下加深色過飽和你喜歡嗎
暫定買PG32UCX
屌PG32UQX先岩
係,唔算歷史低 , 純粹買左一隻見到
正喎,幾時賣街,香港唔知會唔會入
最後買左
Set左4k 100hz
行到8bit唔洗chroma Subsampling
100同60已經差好遠
Update左firmware f06
Full screen出桌面3秒左右
同我舊mon差唔多
我收貨了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞