[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#71

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
黎緊出42
同路 我都諗緊VG289q
3000內應該得佢
但怕字體會太細
QN85A拎部ips黎比
有縮放唔會細
有現貨都比人買左
落去行先有可能有意想不到嘅收獲
用開27" 16:9 1ms 144Hz mon2年
突然手痕想轉玩21:9單mon食哂兩部機
用開IPS唔想轉VA
但係無隻IPS 21:9電競mon做到單mon食哂兩部機
要買返文書mon
雖然自問已經無玩FPS遊戲
但係用開1ms+144hz
怕轉返5ms+60hz會接受唔到
我有部29um59 無死點 雙hdmi 1.4 input
有無興趣互換 利申唔知價
你而家隻MON SET返落60HZ習慣下先
笑咗
不過我講漏咗
我其實想轉34" 21:9曲mon
34"已經攞到張檯盡
再大dd張檯無位擺
以前未出嚟做野諗專修打機
依家做咗野多咗睇片少咗打機想多修
雖然換個大mon算係升級
不過唔知自己過唔過到mon反應慢咗個心理關口
都有120hz 既21:9
其實21:9 144hz IPS電競mon都有唔少選擇
不過係無一隻電競mon做到文書嗰種單mon雙修
有無巴打用緊M27Q mon?
我啱啱買左個,個KVM function好似幾得意,可以插keyboard mouse落mon用
我本身都係得一部電腦,插左display port之後插哂keyboard mouse落mon既普通usb-a位
但keyboard同mouse detect唔到,跟住我見佢跟比我仲有條usb-b - usb-a未用
就插埋usb-b落去個mon,跟住連usb-a落部腦,但都唔得
見網上教學全部假設你有兩部腦換來換去,請問得一部腦正確做法應該係點?
用緊Ew3280u
因為HDR唔實用,同埋想套現返啲錢出嚟準備下年上OLED
諗住放咗佢換返Ew3270u
大家有冇咩意見?

3270u VA panel 黑色表現其實喺咪仲好過3280u?
但價錢差成一倍
IPS個少少優勢其實值唔值貴咁多
想尋人
之前係咪有位師兄買fi32u話鴛鴦背光
兩邊唔同色
正常係跟個架每隻牌子都唔同所以無得另外配,但係咁奇怪你個mon唔係用vesa 100既,咩型號黎
Ag273qcx2
有個終極方法就係你用marker畫低佢凸出嚟嘅位,跟住拎去五金舖叫佢幫你鋸走佢睇吓收幾多錢
我有隻 UP2718Q 過保壞咗, 請問呢度有無人試過過保上 Dell 整? 大概會收幾錢?
唔啦,到時如果換返100x100既mon就企咗係度
依家咁樣都實淨
黑位當然是VA比IPS強
但色彩同可視角差些
市場比較喜歡IPS
但EW3270U個HDR都係唔實用
亮度太低同冇FALD
咁真係好難搞
我有隻 UP2718Q 過保壞咗, 請問呢度有無人試過過保上 Dell 整? 大概會收幾錢?

上mon 嗰四粒螺絲咁奇怪嘅 咁似啲尖頭螺絲
唔一定要成舊嘢放返入去㗎 你可以用膠托
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞