9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區

1001 回覆
22 Like 71 Dislike
直接美股算啦
本身我都諗住圍
但上一排700 3690 個堆比人打壓
IB/北水都有入翻
反而9988 第1個比人打壓,到而家仲擠緊牙膏咁搞鳩佢
上次仲要話捐1000 億,但之後仲係冇停咁搞
基本上黎緊既政策都關佢事

我17X 蚊SL 晒,但冇諗過仲有30蚊跌
反而SL 完個筆錢,已經順勢PUT/熊個市 食到一浸

千奇唔好由trader 轉做investor
證明未夠盡力,出力踩多啲
3333都有能力由$30跌到$2.5
樓主d 9988如何?好似見你7月開始重注9988
無事啦 升返
可能唔會,等比連登仔死前恥笑
佢可能會建議月供2800 hedge個波幅
你對佢地真係好好耐性

我得閒整理完再分享
講真今日應該買,睇唔到有咩壞消息,加埋已經跌到殘哂,係呢d位置買我覺得OK
(利申:燈,但係真心覺得)
自問冇師兄咁有心 同大家慢慢講解
我無account & finance底,全部都係靠呢幾睇年報累積經驗,靠揼石仔加自己邏輯去諗,好粗淺,所以先會share自己睇法,諗住吸多啲意見分析學多啲,例如樓主原post用嘅dcf model我就唔識用(雖然睇得多啲account野知道概念),不過大家結論都係覺得巴巴本質唔係現價咁差,所以先想再交流多啲,學多啲

暫時入3注均價$187(大概係$208、$192、$160),預左會入多最後一注,其實今日到價($140頭),不過貪心mark個限價盤139,睇下呢幾日入唔入到,入到嘅話最後均價大概175。均價對比現價唔靚(入市時機好睇耐性、經驗再加啲運氣,我仲有排學),但市場定價我控制唔到,我只控制到自己用一個自己覺得抵嘅價去買巴巴,並keep my faith to市場波幅總會有一日反映返佢應有價值

巴巴佔現時持倉25%,佔流動資金(股+自由現金)15%,算重倉之一,但正如之前講,我偏好組合平衡,所以入多一注就算,留返掃其他貨,而家港股其實唔少貨我覺得都好抵買
擺50年驚西
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞