9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區

1001 回覆
22 Like 71 Dislike
最緊要 閒錢 就會心臟奇大
其實我覺得宜家買d係OK既……禮拜一我都睇佢會彈翻150呢d位,但係個問題係買股票係為左賺錢而唔係參與,咁點解你要之前d價位要買?雖然我自己都on居左……
其實隻野個rsi仲未穿30, 可能仲要跌多少少先識反彈
中國央行表態 支付平台將成下階段反壟斷目標
https://lih.kg/2711984
5年後我買TQQQ財自左啦, 邊個笑
有大屍陪 會舒服d?78 788有板你睇
大戶係睇將來Earnings跌
價值回歸唔一定係價格升, 可以係Earnings跌
所以有人話股市係行先過實體經濟
隔幾日搞一次
baba跌到冇人敢接
冇乜利好新聞
所以買指數型etf
問題係隻野仲有冇價值先? 仲係之前既睇法? 仲有之前一路諗緊既growth rate? 可以做曬咁多行業?
而家要BABA拆骨, 淘寶本身growth開始slow down, 支拿寶本身掌握大量data都要上繳中央管, 阿里雲都係信唔過開始轉返D去華為果邊
基本上而家已經唔係當初既基本面. 當然唔否認可能會跌過龍, 但比人咁搞法唔見得會再有好大增長空間. 與其博一個唔知會比人搞到點, 仲可以有幾多剩既公司, 做乜唔買美國科技龍頭?
學到野
價值回歸唔一定係價格升 可能Earning 跌

呢個先叫冇人接

呢個真心冇人接

接接接
仲要讓利捐錢 睇個前景真係冇興趣
睇吓隻快手 阿里同樣命運
係, 最重要呢個講漏左, 賺埋都仲要上繳
想問下大家所謂D DCF model 個自由現金流有冇計到呢舊
比你作到年年1000% growth, 但要嘔返大部份比大陸, 跌到0都得啦
單係估值平唔係一個好嘅買入理由
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞