9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區

1001 回覆
22 Like 71 Dislike
免費送完65%大數據俾黨
支付寶洗唔洗又送50%股份俾黨
本身要開放同wechat pay共通+長遠強逼搞數碼鬼幣
支付寶既增長已經大減
咦……你係咪股市黑嘴?……
澄咩清 國家要折你骨啊
on9先買9988

入賭場同我講價值投資?
講價值 9988有乜新興增值產業值得買?
淘寶 支付寶已經係十幾年前即產物啦
講政治因素 9988又長期比中共搞
正,樓主又可以入貨

屌你老母買完未升過跌到而家
人地外國就話反壟斷罰下錢
中國直頭拆你骨
樓豬
可唔可以報平安
平安緊 放心
美團又被罰錢……阿爺可能要整多兩野……ching坐穩……
基本面完全無問題
小小都無影響內在值
愈跌愈all in
價投真締
別人恐懼我貪婪
sure基本面冇影響?
Sure
In 樓主you should trust

睇長線唔會死嘅, 但而家唔會買住咯
回帶,技術上而言,再跌係我預料之內,而家RSI再試穿30,真係穿我可能會再買多一注,大概140吧。宏觀分析而言,之前已經講緊比數據阿爺,而家分拆支付寶,其實係之前新聞嘅延續,即係ongoing嘅嘢繼續有進展,似比藉口繼續隊跌佢

悲觀睇就會覺得值錢嘅野比阿爺搶咗;樂觀睇嘅就係高風險(雖然高估值)資產預先被剝離,而且自身政策風險已經見底,再無新嘅問題,只餘下之前問題嘅解決方案執行細節

其實每星期關注佢上上落落,只會被Mr Market牽住走,不如大家約個日子bin c,就當到時朋友聚下舊,咁樣亦都比到時間大家消化下對大方向嘅睇法嘛

最後對錯唔重要,而家唔係賭枱all in賭身家,重要嘅係分析同交流過程中有冇學到野
有無聽過十年無1點?
我覺得買股票同一個人單身一樣都要記住一樣野就係天涯何處無芳草呢?……
其實跌既唔單止9988啦 企穩150樓上都未出事
以家買美女都開始回調 咁驚短期波幅不如咩都唔好買
我相信時間會係巴巴既朋友
算啦, 由佢地慢慢酸啦, 長線投資不著重短期波幅
當然,我唔係買死一條芳草,有啲睇中嘅我仲等緊位入,只係巴巴係中概科技股入面,長線我比較睇好而又啱價嘅股票啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞