9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區

1001 回覆
22 Like 71 Dislike
冇期望冇失望
賺錢既亞里雲都搞埋你,個底係幾多宜家邊有人敢講
底在那? 將阿里雲剔除
大家分析得咁好
我決定熊爆9988
加油💪🏻
尊重樓主分析

價值投資重點係margin of safety,只要價低到你覺得justify到你提個risk咁就係值搏

每個人計到嘅價值唔一樣,就算都係價值投資者,大家對同一股票都可以有唔同嘅睇法同埋目標價,重點係你計過你亦知道你take緊乜嘢risk,而你亦有信心你take嘅risk遠低於回報

而家氣氛好差,但每次好差有人撈底大家都會覺得this time is different,但歷史話比我地知everytime is the same,除非係企業本身資金鏈出問題,否則一切外圍壞因素其實都係價值投資嘅切入點

自由經濟體一樣有你諗唔到嘅uncertainty,08金融海嘯無人知會咁大鑊,上年3月亦然,但最終都總會捱過

今次係針對科企打擊,但對比補習行業一掌打死,其實阿里仲繼續有得做,即係阿爺仲比你生

綜合而家嘅情況,我覺得係成套國策整合緊。
一、三孩政策:所以遊戲、教育、娛樂要砍掉重練;恆大之死就因為房策只住不炒實行下,令佢靠貨如輪轉維持資金流嘅玩法被淘汰
二、螞蟻要停就係金融安全
三、美國壓制下重整國家安全:所以滴滴要停,因大數據安全,而雲計算我覺得唔係要殺,而係要國家機構數據要同私企割裂。阿里、騰訊都係上市公司,好易受外資干涉,或美帝監管影響,華為又被針對,除咗國家自組雲端,好難有一個可信任而有能力嘅城牆。

所以我睇形勢,而家唔係想整死科企,而係講清楚規則,唔可以好似以前咁任佢地黎,有啲界線同國策佢哋有責任要守

手法係殘暴激烈,自由經濟體當然好難會理解,因為佢哋有好成熟嘅政策醞釀機制,但讀中國歷史都會慣,國策行得,一定係當前形勢危急,當然係個人嘅形勢定國家嘅形勢危急就唔知啦

當然,芒格入貨係比到好大信心,因為佢無理由唔知國策風險,而佢坐貨能力亦都超班,所以我都覺得巴巴長遠前景仍然係正面,至少短期問題我亦唔覺有咁壞

大家可以唔認同巴巴,但都希望鼓勵下巴打而家跌市都係一個價值投資嘅時機,值得睇下有邊啲係truly bargain shares,因為中國股票市場未完全成熟,先有咁多起伏比大家入貨,未有QE前美股其實都係咁炒,當年石油危機你都會以為美國就要倒下啦,係而家QE之後想buy at the dip都難之嘛,但你覺得美股穩贏咩,偏偏巴菲特又hold住啲cash買唔落手喎,咁你係炒嘅趁勢一定啱,但你要知自己炒緊囉

你有你炒,樓主有樓主用價值投資,其實無衝突,但大家兩套唔同,大家唔會聽得入對方嘅comment,咁不如大家祝大家好運,唔好傷和氣喇;如果你話自己價值投資,屌樓主睇唔啱嘅,咁你又係咪應該貼倉short巴巴以示自己對自己價值嘅肯定呢,話哂樓主都言行一致,貼post都係想同同路巴打分享下啫

利申:我都入咗巴巴,3000股均價約$187

人生第一reply獻比樓主,終於唔係CD-ROM
中概是原罪,我之前睇好tigr/futu 都係隔離post比其他巴打話政治風險令到投資收益係0

但我都堅定睇好,正如巴打你對巴巴既睇法,加油堅持自己既諗法
再有價值既Reply
歡迎哂你,我地互相支持
柒咗,㩒錯正評咗自己comment…
公道自在人心
玩波段,拉低成本價
220買 , 285放O左, 幾錢再入番好?
小心玩波段
我平均成本法就簡單D
每跌一個位就入特定注碼
可以參考第1個Post
推推Post
最後上車機會
今日170 一手!
等雙十一
哎呀 好想入
入完之後今朝即蝕😂
價值投資睇50年
唔好介意短期波幅

努努力力入一注🙆🏻‍♂️
多謝晒你 成日提我地
掂!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞