9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區

1001 回覆
22 Like 71 Dislike
有陣痛係咁
咁先有盈利空間
有信心啊
均價177蚊
應該入多3注錢

繼續跌繼續撈
唔緊要啊 有估值基礎 信心大好多
兩回事 蘋果同橙冇得比較
你地乖啦 以和為貴
無須要預測 因為短期股價預測唔到
得閒再研究下謝謝
慢慢坐咯 優質股
有現金就可以分注入
其實你認為佢會返黎就可以趁低吸納
Big short 係講地產市場有好大泡沫 , 好多人其實還唔到mortgage 而引伸嘅危機 , 正正就係講緊條數唔掂 。同樓主講既野完全唔同
唔識回覆佢 好彩有你
人就係咁, 升個時就後悔平個時冇買,跌個時就話走鬼呀

有條友講過 “In the short run, the market is a voting machine but in the long run, it is a weighing machine.”

跌市時識搵價值先係投資,唔係投機

樓主建議你save 低個post, 5年後再拎出來睇睇邊個岩邊個錯
好啊 大家一齊拭目以待
我買700好過
上又快過佢 跌又無佢咁多
唔係下下跌去話走去抄底,你都要睇情況。既然樓主咁鐘意巴菲特,攞佢做例子,點解2020年佢要低位斬晒啲航空股?因為肺炎隻黑天鵝對航空股嘅影響即使係股神都難以預計

依家中國經濟本身已經有隱憂,習大大不停問科技巨頭攞錢,又打壓大企業,唔知幾時先會收手,外資開始走人,最後個結果會係點?樓主真係有信心中國經濟會冇事,習近平打打下科技股會收手?
加油

700都幾好
中丐股個價值?刁大講一句就無啦😂
當時有幾多人知果個地產借貸係泡沫?
而家發生左就個個都知啫
而家9988 受到最大既政治危機影響
你地仲講間公司本身業務冇問題可以繼續撈底
要睇睇將來
萬一共產黨真係將所有公司共產果陣
唔知價投朋友們會點算啫
可能你當我鳩up
但係風險管理都係投資最重要既一環
個個都話股神Buffett 係價值投資
咁有幾多人記得佢最重要果兩條rules ?
岩啊岩啊
你說得對
我相信冇事嘛
習大大都係陣痛互聯網
唔會毁滅佢
將來將所有公司共產 你都講得出
你贏
即係好似土地會2047到期
香港樓唔值錢既概念
Apple Google 得閒比唔同國家 罰錢
你都唔會放大到全部國家不斷罰佢
罰到佢負利潤啦
外資有人離開
有人進場

有人辭官歸故里
有人漏夜趕科場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞