9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區

1001 回覆
22 Like 71 Dislike
客觀講,長線投資大前提係個大方向assumption要啱,師兄就算唔同意我地,都係提醒啫,無話酸唔酸,我地都確實未能夠證明到自己啱

而家發生嘅risk係我地覺得個價可以hedge到,但我哋都唔可以死牛一面頸,如果到時半年/年報條數真係見到核心盈利變咗質,我地都要重新valuate我地有無低估個risk,價值投資雖然唔睇短期波幅,但前提都要確保價值無變,巴菲特對變質或嚴重overpriced嘅股票都會狠心放棄,唔一定要同佢過世,就如中石油一役
我地年報後再Revaluate
樓主80%係巴巴點睇
其實仲有雲服務,表面睇好似唔關事,但依家成個科技業被人打壓,仲keep唔keep到成長都成問題,尤其一部分客戶係遊戲產業,唔比細路打機,唔準你個遊戲令人成癮,遲吓可能唔畀出新遊戲,雲服務營收成長可以來自邊到我真係諗唔到,樓主覺得可以keep住有12%都幾樂觀
掉轉睇,呢個對騰訊影響可能大啲,因為佢要確保某一時段嘅雲容量要超大,好唔合乎經濟效益,分分鐘佢要租其他雲去支援,佢亦無可能自己雲食哂,否則投資成本同用量不成正比,蝕得仲犀利,長遠可能亦有機會阻礙佢雲嘅投資發展,話唔定巴巴可從中加強咗護城河

有危有機,暫時只係根據以往經驗,assume:一、阿爺唔係要巴巴死;二、巴巴嘅管理質素可以轉危為機

只有年報先可以講到底而家市場係咪過份悲觀,定我地過份大膽。就讓子彈飛多一會,耐心看看
巴菲特都講過與其將雞蛋放在不同籃子,不如將所有雞蛋放在一個籃子然後看好這籃子。我評估的方式很粗疏,只是整理年報數據看大概,想想大方向,所以我落注會保守,對沖我錯的可能,樓主有自己分析模型,只是剛好我們都一樣看好巴巴而已,所以大家落注的方式不同不代表對錯
其實真係講唔通佢地, 冇需要去比Prove佢地
你比幾多Prove佢地, 佢地就話再放大幾多
你比到Prove佢地, 佢地就會話你輸時間成本
你比唔到Prove佢地, 佢又會話不如我揀美股
有時候我都想唔通, 大家係度真心討論, 定係為嗌而嗌..
我都無咩須要說服佢地, 亦無諗過說服佢地,
因為買咩股票 有咩諗法 想分享咩野 真係個人選擇
岩聽就聽, 未岩聽就可以真心討論下係Okay的
我佩服你打咁大篇野解釋比佢地聽
我都有少少懶, 有時候都懶得解釋太多
因為寫低,亦係整理自己諗法嘅一個方法,同時亦方便以後嘅自己檢討,呢個先係主菜

對其他人有影響,咁係by product,如果通過溝通大家最後都有得益,無論有無結論,都係bonus
認同巴巴騰訊家大業大唔會咁易死,但淨利應該未來一兩年會持續衰退,騰訊前排先話捐一千億,可能分幾年捐啦,股價再打個75折就差唔多,而且只係照目前情況而論,未來仲會點整科技巨頭預計唔到
都岩既, 慢慢整理下思緒, 寫低點解買佢既原因, 睇下基本面有冇變到, 冇變到就繼續持有
所以出年報再檢討好緊要,就咁睇捐錢係一次性支出,巴巴好清楚,5年搞掂,所以只要無新問題,營運能力仲保持到,咁我就唔太擔心,可以繼續放心長線等一等

SH唔等如合埋眼坐貨架
https://mobile.reuters.com/article/amp/idCNKCS2E60MD

路透6月30日 - 伯克希尔哈撒韦(Berkshire Hathaway)副董事长芒格(Charlie Munger)称赞中国对马云的蚂蚁集团实施全面重组的举措,这家金融科技巨头创纪录的370亿美元的首次公开发行(IPO)在11月遭监管机构拦下。

现年97岁的芒格和伯克希尔哈撒韦执行长巴菲特(Warren Buffett)一同接受CNBC采访,芒格称美国应该借鉴中国的做法,“先发制人地介入,阻止投机行为”。
所以打螞蟻係咪壞事,現家無人可以斷定
係影響咗估值,但佢實際價值有幾高?冒緊幾大風險?其實好難衡量當時估值係咪反映到實際長遠價值

以為佢唔同其他網貸,唔怕佢雷爆咩,但係恆大有板睇,現金流維持得唔好,越大反而越易倒下,螞蟻本來嘅模式會唔會太進取?納入監管會唔會反而可以賺少啲黎換長遠安全?事後先可以判斷係咪值得

但就咁睇,至少少咗樣未知嘅金融風險

想睇短期答案,或者可以等睇下期公佈daily jounral持倉,可以一窺芒格會唔會經過呢一季之後對巴巴有新嘅估值
我覺得鬼佬未必識計依家中國嘅政治風險
所以唔使太睇重
Maybe, 但佢哋計到嘅金融風險,就不能完全忽視
所以亦唔駛太睇重螞蟻
星期五個業績會邊度舉行?
拿,老蕭又出左兩條片唱衰爸爸前景,機會黎啦咁多位飛雲……
恒大 NAV 13 蚊,但唔係全部地產,好難計。 SOHO 中國清晰 D 。
入得 150up
唔死但變中移動 點睇
恒大我唔敢掂啊 大家加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞