9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區

1001 回覆
22 Like 71 Dislike
樓主驚唔驚恒大爆煲
呢隻西股係咁陰跌
百度而家個服價都高過巴巴

利申 兩隻都有
真係點解會廢過700 美團咁多
有咩未解決
等軟銀都減貨就應該會升
日日睇日日新低
好撚sad
唔肯回購?
又新低
琴日走哂
輕鬆又訓好左
250樓上個d五年後返唔返到家鄉……
唔驚啊 爆煲先有風浪
你真係同佢地好好傾
陰跌係咁架啦
巴士阿叔 未解決
佢地回購ADR
恭喜哂 執番5蚊
唔明點解仲有人SH佢,一次又一次令大家失望既股票都SH?
唔明跌乜,科網巨頭得17PE,大戶唔識價值投資?

日日望住跌1-2%,真係好辛苦,當然,呢d位斬唔落
佢同1810 一樣 日日1-2%
1810起碼未穿底,巴巴穿曬。
仲要巴巴已經係最早跌
無人知,因為價值投資係唔包破頂

市場定價好多時非理性,只係價投會計股票價值,當市價好undervalued,有個margin of safety而買入,因為市場總有回歸價值嘅時候,但會唔會升返去一個非理性高位,咁係另一回事

不過以芒格入貨時間睇,佢應該都唔低得過250好多買,咁有大師陪大家捱價,希望感覺會舒服啲

試下咁諗:巴菲特$13.5清倉中石油,但中石油最後衝到$19.9先跌,即係巴菲特賺少左47%,但確實之後中石油都無返過去呢個$13.5嘅均價;而強如巴菲特都睇錯過好多股,巴郡本身就係一個例子,所以價投唔係包贏,但有適度分散投資就可以maximise贏嘅機率,所以價投大師都唔會只hold一隻股,會有幾隻重倉股

價值投資唔係估底估頂,只係利用市場非理性定價黎侍機取利,其實有啲似呂不韋嘅奇貨可居;而每個人嘅價值分析方法同結論可以唔一樣,結果都可以大家贏錢,但耐性一定唔少得

唔好為一隻股短期波動心緒不寧,繼續尋寶,做好自己嘅portfolio
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞