9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區

1001 回覆
22 Like 71 Dislike
樓主會戰勝歸來
叫撚左你架啦
中丐股會顛覆你對股票既常識
你睇下隻中國銀行 - 3988 PE 3.8倍 / PB 只係 0.3
你再望下已經跌到仆哂街既匯控 PE有 27倍/ PB有 0.5
再睇下3988上市個陣幾錢?
係2006年上市 2.95, 2006個年講緊每股盈利 0.2蚊
宜家股價係 2.79, 係 2.79!!!! 講緊上年每股盈利 0.72蚊, 3倍幾丫!!!!

屌你老母點到你唔服
內銀股我以前有兩隻月供,個經驗都值得分享下

07年開始供3328,供咗幾年就停,因為越供越跌坐咗幾年,由10幾蚊去到2012年5.x,終於忍唔住放咗,記得均價6.87,連息蝕咗19%,淨價蝕25%,但如果坐多幾年,我可以賺住走仲食埋唔錯嘅股息

因為有呢次經驗,另一隻月供內銀嘅操作就好好多。金融海嘯後開始供939,供咗8年停咗,均價$5.7,2018創新高$8.x放咗3分2,淨返3分1無本收息,唔計息賺咗33%(唔好直線計10年得33%,因為呢個係月供,如果08我用總成本一次入哂,緊係唔止啦),計埋息到而家叫賺66%。現價同均價差唔多,就算當年我唔放,會賺緊40%息,而家每年無本多幾千蚊息唔駛再睇佢業績,悶悶地贏有時都幾爽

所以,有啲股票係好悶,但賺唔到未必係隻股票問題,而係揸嘅人有無耐性。睇歷史概率,市差入市,贏嘅機會係大啲嘅,就算入嘅時機唔好,只要係穩健嘅公司,一日唔死時間夠長都可以抵返個mistake。啲人成日懷緬以前啲大跌市,幻想黎多次就可以all in等發達,但有幾多大跌市真係有人敢入市(都唔講all in),因為無人鍾意坐貨捱價嘅經歷嘛,心理負擔真係好大
爸爸今日又創52週低
引用返索羅斯
習大大唔同鄧小平
冇人經歷過文革
因為文革未有股票市場
當然啦
要博先會贏
習大大都相信自己係千古一帝
帶領中國成為全球霸權
呢d只係陣痛
救救巴巴
但係收市仲係唔穿
我預佢RSI會穿多一次30尋多次底架
不過睇個勢應該都就快,係唔知穿幾多
價值投資
RSI真的是很好的衡量別人恐懼的工具,但別人恐懼拋售的是不是垃圾,又是另一回事了
佢地鐘意一概而論
希望樓主同巴打你每季ER可以上黎分享下
ER到底係咪真係如你地所料同埋黎緊既對策
成功失敗都留下反思
好多人都認為一間公司既價值是股價升跌
股價升就好值
股價跌就係垃圾

股價不等於公司價值
你用價錢買緊一間公司既價值
係非常好既事情

難得巴巴優質公司 大減價出售
咩叫ER?
留番個Post 睇成果
Earning report?
應該係
無咩特別事就每半年Review
有特別政策就Review下

救救爸爸,猜一股票號碼
澄清:我唔係樓主

今朝差啲到我心水價(前一注嘅90%),但佢又陰啲彈返,唯有等多一陣,不過應該係最後一注了,注碼係咁多就咁多,反正預咗坐一排,再穿都係咁,自己控制唔到嘅嘢無需要煩,又唔係短炒又唔係槓桿,最多只係drop to zero,嚇我唔到

我鍾意平衡嘅組合,雖然會大手買,但唔會all in一隻股,而家仲有好多其他貨都值得掃,周街5、6厘息嘅股(even公用股),跌到咁真係好難唔心動港女開始幾sexy,大家成日想沙士跌市黎多次,而家成大家貴言就快重現,係咪又敢搏先

怯,就輸一世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞