9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區

1001 回覆
22 Like 71 Dislike
呢個你預測 未必實現
08由高位跌咗66%到大概$54,至今13年,淨收息都有成$41,而家股價好似仲要輸得$48多啲,但其實靜靜地都每年5厘幾息收足13年,當然咁係假設你撈到底;就算計你跌咗40%($95)接咗貨,都每年3厘幾息,hold 13年,都係輸少少…而疫情前其實仲係賺到啲,呢個就係margin of safety嘅重要,就算執咗條殭屍,因為safety cushion咁厚,你睇錯都唔會輸入肉,甚至唔駛輸只係賺少咗,總好過炒炒賣賣,市好贏埋唔夠跌市輸

巴巴高位$307,跌40%係$184,66%係$105,如果你用中移動嘅歷史睇,甚至其他大藍籌嘅歷史睇,而家明顯有唔錯嘅margin of safety比你去搏

當然,巴巴唔派息嘅,但佢將盈利reinvest嘅話其實股價都會反映,美股就係例子之一,人地派息收好貴稅架,而且仲有buyback谷大每股盈利,股價都會反映

所以就算佢變殭屍,因為爛船有三斤釘,夠平嘅話其實都好似執cigar butt咁食到幾口,執到枝好野咪中寶囉,執唔到都有幾口吸下,唔會乜都無

Ok, 政策風險,以前歷史唔適用,咁聯合聲明之後有8964,政策風險夠高啦,90年代都係咁過啫

我唔會話巴巴係唯一會贏,而係覺得中概股現況未必係大家諗到咁洪水猛獸,反而咁樣比阿爺整一整治,個價咁插,先有機會搵到好嘅bargain shares
連登越反既買佢對面就得

雖然好係講笑,但真係唔係冇道理
師兄點解你講左我投資策略
割割割割 快d Short Put 我地
啱呀

今日又到究極便宜區

你有無入返幾十手
勁撚多同事買咗
樓主跳樓未啊?
樓主話跌到140會入多注,佢應該好期待執平貨,唔會咁快跳住
歷史低
PE 低 downside risk 就細?
恒大PE 2 點睇
睇PE同價投點解唔睇恒大
2年就回本 fatfat
成班都傻系黎 你以為你係華爾街識估值咩
其實樓主認為市場過度恐慌嘅依據係咩?有冇比較有說服力嘅論述
Drop to zero! 阿爺要你死就死!
pb 0.15
你1蚊買佢毫半資產
建議按樓槓桿訓身
樓主話價投唔睇呢d架
只要間公司唔死
長遠股價就會回歸合理內在值
我記得幾年前睇住騰訊去到350樓下咁上下,果時日日笑鳩D 人,所以真係唔到死果日都唔知邊個贏定輸
會升嘅唯一可能就係啊雜種掛左
$150入左少少貨
實在沒法打開她的芳心 令我每天傷心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞