9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區

1001 回覆
22 Like 71 Dislike
人地係法治國家,即使罰錢,甚至美國左派官員告反壟斷,至少有司法系統保障,可以打官司,中國呢?堅決服從黨的指導,感謝黨
書名 係咩啊
比我學下野
呢個真 幾平都冇用 係信心問題 前景問題 外資沽 得返散戶撈 你肯撈 多多都有得你接
投資最重要的事 by Howard Marks
巴菲特推薦
我係你 斬
再等美股回調/跌少少時入返龍頭appl msft果堆
一係入指數voo qqq
咁成個連登都係價值投資者啦
日日調整不同股價佔既比例
一早就估到會搵藉口既 係估唔到咁快用得著
黨既文化 我地了解唔到太多
佢地會解決到架啦
大家一齊Mark低個成本價
5年後睇睇回報

APPL MSFT都好
只係進入昂貴區
要再搵優質股
MSFT 唔貴wor
咪話咗唔會預測
假設入多3注錢仲跌樓主諗住點?有無止賺或者止蝕位?
有無話持有幾耐(認真問)
https://www.facebook.com/photo/?fbid=190180246451748&set=a.119373030199137
之前見有人分析阿里老豆同另外2間中資股比樓主加強下信心
最近D中資股跌到咁有D吸引,可惜依家前景仲未明朗,外資又走佬.
我諗短時間都未會反彈.
利伸:無持有任何A股,港股,只有揸美股
錯咗咁點?一直升唔起咪浪費時間
呢個世界冇一定,隻股升係因為有人買,唔係因為估值
咁者係你套估值方法冇用,根本估唔到呢類風險
但事實上EDU一早已經長期俾人沽
冇止賺冇止蝕 長期持有
多謝分享
隻股升係因為有人買 唔係因為估值
我學到野 多謝
隻股升係因為有人買,唔係因為估值

高見 學到野
原來係咁 比你睇到事實既真相
佢寬闊我對股票既思維同認知
佢唔會日日調整 我諗每半年 每年調整既
每日誇張少少
條友一來就話價值投資講既係時間
跟住就叫我講話定期調整股價佔比好正常
咁到底係炒出炒入定係長線投資呀
根本就係大細兩邊買哂 之後贏就出來講
長線投資
10年為基本
調整Porfilio我諗再投資遮
其實冇得講架
政策呢家野 中短期實會有一定影響
我同你地最大既假設係你地會認為黨唔好
我認為黨唔會整死 只係整頓 用十年時間為基礎
就會平衡到風險

黨做乜 我預測唔到 亦唔會去預測
因為冇人會知會點
十咩年呀 你見我預測完佢d藉口之後
佢已經即刻出來戴哂頭盔話價投=定期調整股價
我可以係到先講 我睇淡9988而且唔會入
樓主你寫到明自己咩價入左幾多手+會hold 10年
咁幾年之後 我地邊個估中一目了然 無得搬龍門

但係呢d人 幾年之後
如果升左既話佢實話自己有貨 無升既話就話一早執少少換哂倉
公字都佢贏
明白明白 大家未夠時間講清晰遮
問多少少就可以❤️
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞