9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區

1001 回覆
22 Like 71 Dislike
唔係高就叫有價
股價低就冇價值既
Tesla依家700你咪講到呢句咯
佢就黎破產個時你SH到依家咪型咯
跌跌跌
好似又話監管支付平台……應該係整數字人民幣所以要整多一整,壯浩跟住在買入d囉……其實老實講真係唔夠膽比咩意見……都已經一半……如果水左你班壯浩派放跟住彈翻我驚你地睇唔開……
係幾型,不過當時未有連登ac

前排TSLA出er之後6字頭有開po話TSLA被低估,之後NHTSA調查又跌多次有引用數據表明基本面不變,而且有加碼,我唔太鐘意馬後炮
有公佈?好似冇乜消息
TSLA 2020 Q4 財報分析
https://lih.kg/2384142

2020Q4己經講咗成本可以持續降低、下調車價,不過估唔到毛利率居然可以升到到歷史高位,另外有駁斥TSLA靠碳權獲利嘅論述
樓主得返最返最後一注現金
概念上係 實際上又有本金增加
現價pe未反映到幾樣野:
1. 科技股稅率優惠15%可能會冇左
支那標準稅率係25%
2. 共同富裕每年上供幾多錢
3. 打擊支付寶對未來盈收既影響
4. 淘寶冇左獨家商戶對盈收既影響

樓主計得掂呢堆野之後
再話我知阿里應該值幾錢
不確定性大到投行班大戶都唔敢買係咁扔貨
傻西到最後乜都無
5年後再覆盤啦 呢刻講咩都冇咩特別
5年後再覆盤啦 呢刻講咩都冇咩特別
多謝師兄分享,登入留言感謝!
5年後納指升一倍都有啦 咁仲玩9988嚟托咩
拎政策市同沙士比
難怪咁多傻仔買巴巴
連大戶都扔左大部分貨嘅時候
仲講價投
死唔認錯
中國經濟嚟緊都唔多掂啦,你以為個GDP keep住有增長,實情係地方政府為咗達標係咁起樓,市民又一齊炒樓,實際上冇咩增加生產力,GDP有7成係投資,唔係靠消費推動經濟成長,資本嚴重錯置
價投抄底係當你知其他人唔知嘅嘢先去佈局,唔係估值平就入,鬼唔知個估值平咩
http://aswathdamodaran.blogspot.com/2021/09/chinas-tech-crackdown-market-adjustment.html?m=1

分享下,內文作者有address佢price in唔同政策方向對估值嘅影響,算係有多個角度大家諗下

有趣嘅係,雖然佢覺得文中valuate嘅四間中科企,得巴巴同700揀得落手,但佢最後都唔揀巴巴揀700,主要原因反而唔係大家上述關注嗰啲政策因素,當中三個原因其中一個,同芒格都一樣,就係認為馬雲係一個risk factor

咁芒格會唔會就係因為馬雲被打壓,所以覺得巴巴嘅risk factor會細左而買入?好多方向都值得諗下
屌咁你五年後先開post啦而家開把閪咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞