9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區

1001 回覆
22 Like 71 Dislike
好多苦主咩😂
擺下 撈下都可以
唔好咁啦
著重股價同埋
著重估值係唔同角度
都明白大家對阿爺既憂慮
第一,2018 FB o個4成跌幅有一半以上係因為大市跌,同期s&p 跌接近2成
第二,fb升得翻唔代表baba得
其實呢
一隻股票升定跌
好似同大市有關 又好似冇關
所有都係事後孔明

FB升得翻故然好 恭喜哂
你點知BABA升唔番
見底 下星期升到fatfat
唔加啦 擺到上番去轉其他股
都可以
期待下星期又跌過 又可以撈貨
點都會彈
其實我接受到一直跌
26歲人已經輸左超過400萬..屋企家不成家..
https://lih.kg/597847

400萬都輸得起,仲有咩怕
借Acc 唔駛咁認真
建議樓主過去鐘記/威廉人個邊
個邊大把人係度話BABA抵左好似半年以上
其實我唔係想講 baba一定得 冇人知未來係點 同你講知o個個人都鳩吹,我只係想講股市短期都係受情好多緒影響 ,長期去到最後都係睇盤數

企鵝2018以經比人監管過一次手遊 好似都跌左3-4成 ,點解之後又會上返700幾蚊?又係因為大市?而家又來一次監管,又跳返出來話大陸信唔過。如果係當時最低位買而家都仲賺緊66% ,點解既 ?第2次喇wor ….應該要執笠啦計我話….um…我估.. 會唔會係因為樓主講既基本面因素…所以估價冇歸0
fb 18年跌係因為貿易戰,唔係事後孔明

冇話過BABA一定升唔番,而係FB升同BABA會唔會再升冇關係
股票從來都係升難過跌或者橫行
你用自由市場定律去睇計劃經濟多多都唔夠輸
講啲咩真係自己諗諗,天下間幾萬種投資工具,最忌就係走唔出自己畫既圈圈

我問下你,就算佢真係升,要幾耐先消化到 IPO 價既盤?
周江勇單野有無關係。。。。
https://www.cnbc.com/2018/11/20/facebooks-scandals-in-2018-effect-on-stock.html

呢度列出左Facebook 當年跌既原因 ,係一連串既壞消息,暫時搵唔到trade war 呢個原因,可能個記者miss 左
邊度黎架
如果用過去既野預測到未來,堆用ai既基金一早發左
風險管理既重點係過去既事件同未來無關,每一次都用計最壞情況,防止一跌升唔翻

企鵝2018年升得翻唔代表baba得
再者今年既政治風險比2018年更難分析,尤其係中美衝突環境下
講左係股價係長遠由公司內在價值推動
唔賺錢自然冇人買
股票升難過跌?
又唔好咁講
都易升易跌既
冇人諗住去分析 政治
我都冇諗過預測
邊單野?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞