9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區

1001 回覆
22 Like 71 Dislike
on99 大學岩岩上完corporate finance呀?
兄弟爬山 各自努力
祝你贏多D
BTW 大家好Focus我以前ge Topic
其實我係借人Account 用
唔好咁 慢慢聽佢既角度 先有得討論
互相尊重
無知個個係你
人地用dcf計base case已經話抵到爛
仲計乜野sotp
sotp得出既價值唔通會低過樓主原先計法?如果係高過,咁計完有咩value add?
擺定幾個藉口係到比你五年後揀來用:
從來無買過喎 講左等於買左?
基本面變左 反彈果陣一早沽哂
之前都上過XXX 一早take哂profit 而家零成本
(跌果陣) 做左好多put對沖贏返哂
有更好既公司可以揀 一早轉左倉啦

到時隨便揀個用啦 唔洗多謝我
呢條友根本連技術分析係咩都唔知
技術分析唔係預測未來,而係通過學習過去走勢,去增加自己進入場時機同風險管理既優勢

用過去數據預測未來既叫machine learning

其實baba沽壓咁大,長期趨勢向下,已經代表大户不停拋售
業績同年報大家都知,亦係過去既野,散户用根本冇優勢
因為大户永遠早你幾步知,亦有內幕交易

唯一大家共享既只有價格
學到野
可能舊時技術分析真係不中用
依家改良左
唔.... 冇咁多如果既
難以想像國家間政治趨勢
唔會喎,我其實worst case 輸曬都可以,唔駛特別搵藉口
如果真係輸曬咁咪姐係要調整自己對於價值投資理念既理解有出入囉,咪買個教訓
佢只係佔我portfolio 一部份😅
同埋其實你講果啲都係好正常操作,因為係價值投值入面,另一個好重要既概念係資產配置,所以有啲價值投資者會定期調整股價佔Portfolio 比例
Tautology
比亞迪 中石油 算唔算 港股?
其實技術分析都係其次,辨認趨勢先係主要
一隻長期下跌既股票代表多人沽貨,除非你夠資金改變趨勢,否則買呢o的股只會蝕錢
你分析幾好都冇用,唔會改變到市場

長線投資唔代表可以咩都唔理,長期下跌係由短期下跌開始
應該掉轉咁講,公司股價長期升係因為業績好,但業績好唔等於會股價升

公司回購股票完全係另一回事,同散户投資決定冇關,呢o的投資者控制唔到

你點樣知道股價大跌係因為good定bad business?表面條數好,但生意轉差你唔會第一個知,總有人快過你
係資訊唔透明既情況下,散户係冇優勢
所以好多年黎,佢靜係搵到兩隻黎買。而中石油算係短炒,之後都無買翻跌到咁2蚊,都無買翻。

所以港股價值投資,巴菲特靜係搵到一隻比亞迪
如果得 9988 823 883 5 大家會投資邊一隻?
[IFC天台群組] 9988 阿里巴巴 尋找家鄉的故事 (17)
https://lih.kg/rHnxzLX
睇番以前股價,baba 經常性130 - 210橫行
你真係好撚on9
你講左咁多究竟有冇諗過自己問題係邊?
我有講過只可以用一個方式估值?

你咪自己試下用dcf 計 vs sotp, 睇下BABA有冇可能sotp係低過dcf? (唔包括你錯到離哂譜)

因為你成間公司做dcf既value係用左e-commerce 做base, 其他業務已經係intrinsically under valued, 例如你用p/s放落去cloud唔通出黎會低過原本個dcf implied value?再加埋你講既equity investment,全部只會再提高個估值,唔會減低

所以我咪講左,樓主已經覺得baba undervalued,仲使乜sotp?

定係發現自己7左所以拎埋liquidation value同multiples出嚟?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞