9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區

1001 回覆
22 Like 71 Dislike
就算同類型點解唔選700
型就交比佢
賺錢交比我
我寧願柒柒地買啲識升既野,起碼穩陣贏
我個人係200幾個時買左
之後都無放
呢排大跌都有諗過抄
但太多不確定性
都係諗住睇定d先再抄
如果唔係就好似滙豐鑽石底咁
如果有啲咩獨到嘅見解去抄底有超額報酬,我都可以理解,但我到依家見到嘅唯一論點係dcf計一計好平,市場對中國政策風險過度恐慌,但又見唔到有說服力嘅論述點解市場係過度恐慌。我舉自己260買FB嘅例子,一來當時個估值平,咁我就思考點解會咁平,當時嘅主流論述係AAPL嘅IDFA會影響FB廣告精準度,嚴重影響FB營收。但IDFA個新政策會影響收集第三方data,FB主要數據係用自家app收集第一方data,對FB影響有限,再者其他廣告平台精準度大跌,FB嘅ROAS就會相對更高,反而係IDFA政策下嘅受益者。所以我唔係估值計完覺得平就買,仲配合有說服力嘅論述,但樓主對目前似係一廂情願相信市場高估政策風險。
巴菲特當年買美國運通都會派人去訪問市民,發現冇人因爲醜聞放棄用美國運通,然後係華爾街過度悲觀嘅情況下去掃平貨。

至於查理蒙格同巴菲特點解會買巴巴、比亞迪,人地抄李祿咋
HKET
阿里巴巴 (09988) 外資大戶再搬千億元大貨來港,內地監管風暴未止,身陷風眼的阿里巴巴昨日再創在港第二上市後股價新低,沽壓強勁,或與阿里巴巴美股股東搬貨到港伺機減持有關。
據聯交所中央結算系統持股紀錄(CCASS)資料顯示,阿里巴巴美股ADS託管行花旗持倉在9月17日大增6.71億股,佔總股本約3.09%,以當日收市價154.9元計,股份價值超過1,039.4億元,導致花旗的阿里倉位再度水漲船高,持有高達約36.89億股,佔總股本約17.01%,股份價值超過5,714.49億元。

轉倉料頻密 股價或偏軟
託管行花旗在香港的持倉變化一向是大戶倉位風向標,花旗增加阿里巴巴倉位後,隨着接二連三減持,阿里巴巴股價走勢同期偏軟。
花旗在大額轉倉第二個交易日(即9月20日)即見大戶減持,單日減少約428.3萬股,以當日收市價151.5元計,貨值約6.5億元。
連同今次轉倉行動,阿里巴巴股東由2019年11月第二上市後至今已第四度搬大倉到香港託管行花旗,今年阿里股價走勢轉弱的情況下,轉倉行動似乎變得更頻頻。阿里巴巴在香港CCASS的股份,已增至49.86%。
翻查資料,託管行花旗上一次大增阿里倉位是在今年6月1日及7日,當時有大戶再搬17.25億股8.5%大貨來港,讓花旗持倉再增至18.79%,其後大戶逐步減持,倉位反覆回落9月16日的13.92%低位,期間倉位減少10.57億股,粗略以期間股價收市低位151.5元計算,外資股東料套現貨值1,601億元,日均沽貨22億元。
回望股價表現,阿里巴巴由6月7日的212元,回落至9月17日的154.9元,期間減幅達到26.9%。

花旗3月下旬持倉曾增至17.79%
此外,託管行花旗在3月22日持倉顯示,大戶再搬9%大貨來港,帶動花旗持倉增至17.79%,其後花旗持倉在5月31日曾減至11.9%,假設外資股東悉數沽貨,粗略以當日收市價計,外資股東日均沽貨58億元,共套現近2,700億元。
阿里巴巴近期沽壓強勁,除了監管因素,大戶動向值得留意,相信隨着更多大戶轉倉行動出現,阿里巴巴近期走勢仍然偏軟。

多d黎密d手,樓主接貨喇喂
加油
事情 對與錯
唔會十個人話岩 就代表岩
唔會十個人話錯 就代表錯

政策風險係點
10年後係點 冇人會知道
你依家講好 都係猜測
你依家講唔好 都係猜測
何必為猜測既事情 討論太多
你地可以慢慢討講呢個主題 我就唔參與啦
你認為美股好 AAPL MSFT FB GOOG好既
你可以買多D,

我唔會因為我買BABA認為你買既係錯 係On9
而大家會因為你買美股而我買 有睇法 比較有趣遮

投資對錯 只需要同自己交待 暫時未需要同大家交待
我分享下我投資既睇法遮
多謝大家關心我既本金
我會好好照顧佢地

我買得巴巴我會持有最少10年
我每年都會Review 基本面 核心因素有冇重要改變
有既話 我就會其他決定

重申多次
我只係同你地睇法唔一致
岩既可以討論
唔岩既咪唔討論咯
你係岩既 冇需要證明我係錯
你係錯既 我都唔需要證明你錯
因為投資方法大家都知道
點用投資方法 先係導致大家投資收益率有分別既主因
大家成年人 大家可以選擇

預祝大家賺多D 美股 港股 加密貨幣
我單純係想睇下有冇樓主知而我唔知嘅資訊/觀點,如果有我就會搵seeking alpha嘅機會,但目前冇,你啱唔啱或者蝕/賺幾多我其實唔太care
我遲下再整理我既資訊 再分享 謝謝
驚閪 放返一年都上返去啦
日日都炒底
點解唔沽空
講咁耐都講唔到baba有幾價值投資
如果只係基預你一個信念
咁就麻煩你個post完左咪再開
咪水啲新手入坑接貨
要討論就去返baba股東討論區
上返去邊個位先 120蚊呀?
上落都唔識分點搞
監管穩定後自然會從拾升勢
上年:目標300
年頭:希望上番250
年中:快啲上返200
今日:
下年400 驚系
而家山腳唔好郁住 唔係蝕到嘔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞