9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區

1001 回覆
22 Like 71 Dislike
擺左50%左右
你用幾年時間既價值
可能幾年都係15x-19x 個range 入面
試問閣下有幾多年時間去咁樣玩價值法?
試參考美股Cisco (CSCO)
開月線圖睇
睇下1999年買左到而家既回報到底係點
依家成本價177左右
你要計番當年既自由現金流去推算番當年既個值 貴平既
仲有其他因素
ROE
ROCI
負債比率
等等
🤣🤣🤣 樓主我同你一樣等左好耐BABA跌到呢個位
歷史重重覆覆,市場永遠既信號都係話呢次同上次唔同
始終價值投資講既係時間,而唔係Time the market
其實大家過幾年睇下如果大家仲記得咪到時,入黎再笑下樓主(同我)囉,再鞭下屍
同埋營業額有增長10-20%
利潤有增長10-20%
公司繼續有發展核心業務以外既業務
又確係成功
John Templeton famously said, “The four most dangerous words in investing are: ‘It’s different this time.”

Michael Batnick says, “The 12 most dangerous words in investing are, ‘The four most dangerous words in investing are: it’s different this time.’”

Both are right
非常好
終於搵到同路人啦
遲下我再詳細少少講點解揀巴巴
確係一個帖 太少Proof😂
唔緊要架
你有你角度
我地有我地角度
你岩 我確係冇錯
大家打和算啦
我用得CSCO 做例子
唔係用同業務黎比較
係用個股價同一眾價值投資人講
做投資唔講資產增值既話
咁我就唔知你係度做咩
我只係講你價值投資係有機會跑贏到大市
但講到機會成本,你地個真正內在價值就真係好貴
傳統上技術派係同價投派都係唔岩嘴型
最好既例子係08年一眾價投人士係死得比一般人慘好多好多
08年點慘?
最後又咪上返哂高位
價投只睇實業 唔睇波動
qq都反彈
你覺得爸爸值幾錢?
https://twitter.com/myfxtrader/status/1428691659483586562?s=20
15.5 B
越秀market cap 得HKD 22 B

地產是多瘋狂的事
其實技術派同價投班 真係兩個Channel
我只係分享價值投資法
投資向最叻既巴菲特學
都好正常
Yeah Yeah
已經第一帖有講合理價錢 請追帖
恆大爆緊煲
咩黎架
好多人都睇短期波動
又政策 又支那國
講到一文不值咁

中短期無庸置疑係會受到影響
依家個政策未去到教育股咁大

基本面仍然正常 到時再影響大
影響到長遠到10年
再審視都未遲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞