9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區

1001 回覆
22 Like 71 Dislike
港通今回公布在這段期間一直在買入阿里巴巴股權,可惜是愈買愈跌。計計數,以總代價2.5億元買入115.14萬股,即每股平均買入價約217.12元,阿里巴巴現價約157.3元,每股錄得虧損約59.82元,115.14萬股合計虧損就達到6,887萬元。

價值投資唔驚
買9988 不如買9618 ,睇下PE先
佢地淨係指出機會成本 佢地唔講例子
我有時覆覆下都唔知點覆

一句 阿爺話哂事
一句 一張紅紙完
一句 價投廢 垃圾 唔講任何原因
齋睇PE一個角度係既
而我睇既係
護城河闊度
睇公司願景
財務數據
PE
ROE
ROCI
FREE CASH FLOW
GROWTH ETC
Value investment 重要係fundamental analysis, 依家policy risk 你有冇量化?依DPE, ROE, Free Cash Flow 係要forward looking, 咁既情況,要discount 幾多? 你重要比較埋Amzn, shop, Jd, SE 等,個結論先會準確。

唔多唔少, fundamental analysis 要配合technical, buy time and sell time , 有margin of safety 個股價可以持續下降。
其實依家21世紀資訊咁流通,只係睇ROE,Free Cash Flow 過去數據你係冇任何資訊優勢

呢套係過去之所以work係因為過去一般散戶連財報都攞唔到

就咁量化分析過去數據冇咩用,我自己會建模做財務預測、仲有做質化分析(了解技術細節、管理團隊能力)
單係中共對巴巴嘅打壓程度我已經唔知點入落個模型到,連預測都做唔到

雖然估值睇落好平,但我寧願選擇尊重市場,去買我有把握嘅股票
then why not buy TSLA?
學到野
多謝你 我仍然透過呢套執到錢
買自己能力圈內既野 好重要
我唔太識TSLA
唔sure你明唔明我嘅意思,我講清楚啲

大多數時候啲人話It’s different this time都係錯,例如2000年科網泡沫,所以第一句啱

但偶然會出現根本性嘅改變,例如71年去金本位、08年開始美國QE成為常態,如果你盲信第一句唔去順應時代改變,你一樣會死得好慘

至於依家中共打壓科技公司,你諗吓可唔可以用過往嘅常理去理解,定真係 It’s different this time
明白你既意思既 放心
雖然個個都睇淡 但係我會支持樓主你
個個都睇得好淡啊
大家都好言好語
大家討論下嘛
討論下就會知道大家用咩角度睇件事
講真 美股個邊仲好似好多人排緊隊出大貨咁

如果中國同美國決裂 你覺得d中概股會有咩下場先?
政策風險大左咁多 風險愈大 回報愈大 但依加d企業做生意又綁手綁腳咁 回報又可以靚得去邊? 唯有個股價真係好低 去到d大佬都想接貨 先有轉機
總之就係當刻嘅壞消息,其實好難知道係咪會令到基本因素發生逆轉,定係只係短暫影響。
而基本因素同股價,又係兩回事。
股神想的不同:不想股價

下面我們接著講股神巴菲特的第二個與眾不同:想的不同。
作為股民,平時你想得最多的是什麼?那還用問:當然是想股價了,想得最多的,就是未來股價會漲還是會跌。
只要是買賣過股票的人都知道,買賣股票要賺錢,最關鍵的是要準確預測未來股價是漲是跌,預測對了就能賺錢,預測不准就會虧錢。
那麼,怎麼預測股價會漲還是會跌呢?
最常見的、最流行的方法是技術分析。什麼是技術分析呢?有很多很多種技術分析方法,包括什麼蠟燭圖、K線圖、波浪理論等等。但技術分析的本質是相同的,就是根據股價過去的走勢,來預測未來的走勢。技術分析專家堅信,根據歷史能夠預測未來。
大家經常看到電視上的這樣一些股票節目,觀眾給專家打電話咨詢,這些技術分析專家一聽股票名稱或代碼,馬上敲電腦,打開一隻只股票的走勢圖,先是分析一通這只股票過去走勢如何,現在走勢如何,然後預測一通未來走勢會如何如何,應該如何如何操作。有人稱這種股評家為"看圖說話"。
技術分析專家聲稱,只要知道過去的股價和成交量數字,就能預測未來股價走勢。就像算命先生一樣,只要知道你的生辰八字,就能預測你的未來命運,所以我總覺得,技術分析有些像看相算卦。有些投資人經常說:某某專家預測股票走勢很靈的。我聽著他們好像在說:某某某算命很靈的。

你相信算命先生嗎?如果算命先生真的能夠預測未來,他只要去買彩票就發大財了,何必到處擺攤掙錢呢?你能從你過去每年每月的工資收入數據,推算出未來的工資收入嗎?推算是沒有用的,關鍵還是要勤奮工作,提高能力,才能提高薪水。你能從孩子過去的考試成績推算出未來的高考成績嗎?推算是沒有用的,關鍵還是要他好好學習,才能提高成績。

那麼你相信股市預測專家和那些股票預測軟件嗎?
反正,巴菲特根本不相信,他曾說:"投資者期望那些技術分析預測專家會告訴自己在未來幾個月內如何炒股票、賺大錢,那是根本不可能實現的幻想。如果真能夠賺大錢的話,他們才不會告訴投資者,他們自己早就賺發了。"

巴菲特從10歲到20歲,研究了10年技術分析,天天畫圖表,天天算指標,投資卻並不怎麼賺錢。
在巴菲特的最新傳記《滾雪球》中,巴菲特回憶了他年輕時沈迷於技術分析的事情①。

多年以來,年輕的巴菲特經常會去市中心的圖書館,閱讀每一本和股票投資相關的書籍。這些書大部分根據數學模型和走勢圖形模式總結出一套選股的系統方法。巴菲特一直想找到一種運用起來穩妥可靠的選股系統方法。他過去一直非常著迷於技術分析。"我把所有這些書籍讀了一遍又一遍。其中對我影響最大的是加菲爾德·德魯(Garfield Drew)寫的那本關於零股交易的經典著作。我整整讀了三遍。我也讀了愛德華(Edwards)和邁吉(McGee)寫的那本技術分析聖經《股市趨勢技術分析》。我會跑到圖書館,把這些書一口氣讀完。"

格雷厄姆告訴巴菲特說:"技術分析有多麼流行,就有多麼錯誤。"後來巴菲特再也不相信技術分析,也根本不做技術分析。

他現在已經快80歲了,做了一輩子投資,他根本不相信任何人能夠預測股市,他說:"我從來沒有見過一個能夠預測市場走勢的人。"
巴菲特不相信任何股市預測專家,也不相信任何炒股軟件,因為60多年的投資經驗告訴他,沒有任何人、也沒有任何方法能夠準確預測出股價漲跌。

既然預測不了,最好的做法就是不預測。巴菲特在1988年伯克希爾股東大會上說:"對於未來一年後的股市走勢、利率以及經濟動態,我們不做任何預測。我們過去不會預測,現在不會預測,未來也不會預測……我對預測股市的短期波動一無所長,我對未來六個月、未來一年或未來兩年內的股票市場的走勢一無所知。"
股神巴菲特根本不預測股價走勢,他的投資簡單又省力,卻成為世界富豪。很多股民天天預測股價走勢,又複雜,又費心費力,結果不但不賺錢,反倒虧得一塌糊塗。原因很簡單:做根本無法成功的事,最終只有死路一條。
政策兩個字
聽到都避之則吉 過街老鼠咁
巴菲特算唔算牛市股神?
叫佢黎玩下港股?
非常好既提議
見樓主決意SH 巴巴,我亦不多作挽留,祝樓主係中概股大賺一筆,早日還清債務
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞