9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區

1001 回覆
22 Like 71 Dislike
D人成日美股美股 冇圖冇真相
又跟你學到野
跟你地連登大哥學到唔少大道理 獲益良多❤️
咪咁謙虛啦
支那股價投大師非你莫屬

又學到野
你地有你地美股
我地有我地支那股
如果用RSI睇,穿過30尋咗底反彈,之後再穿30尋多一次底其實好常見,睇過去20、30年恆指都好多時會咁,就算上證呢啲指數都會,所以你話政策市無價值可言咩,其實只要夠平就有人搏,殺頭生意一樣有人做,問題係要識discount個風險,亦所以價值投資嘅margin of safety咁緊要

無人預知幾時先見底,所以就算有質素嘅股票跌到心水價,都唔好一次all in,要耐心吸納,當然越跌越買要有強大心臟,因為之後係咪有一日佢嘅價值會重現,股價大反彈,實在無人知,知嘅一早發咗達啦。

若然SH多年最終都係要蝕,都要認命&重新檢討自己嘅分析,亦所以就算價值投資都唔話all in一隻股,佢只係想你做分析,知道自己係理性地買股票(即投資)而唔係投機,搵到好股都唔好亂入貨,要確保有足夠嘅margin of safety,加大賺錢嘅可能,就算睇錯都可以避免自己蝕大錢

其實全世界都搞緊科企反壟斷,只係中式同西式手法唔同,而最重要係阿爺只係勒住巴巴條頸,無扭斷,明顯唔想佢死,而如果你相信巴巴嘅企業營運能力,咁拉長5至10年睇,我對巴巴仲仍然樂觀嘅,因為阿爺而家面對最大問題係人口同經濟,所以唔比打機補習,都唔會唔比消費,巴巴主業對實體經濟好大幫助,佢係衰馬雲嘅態度同壟斷問題,只要捱過呢轉,而如果現金流保持到,其實都唔需要太灰,價值投資唔代表唔駛捱價,咪當考下自己眼力囉,輸咗都唔係世界末日,只係portfolio其中一隻表現唔好嘅股票啫

樓主只係開咗post無耐,Buffet都話唔諗住hold 10年嘅股票不如唔好買。公平啲,要bin c樓主都起碼三五年啦,大家較鬧鐘五年後再回帶啦
慘豬
走鬼啊
有水準既Post
有名你叫爸爸=爹爹(跌跌)
爹爹
有創意
我對巴巴仲仍然樂觀嘅,因為阿爺而家面對最大問題係人口同經濟,所以唔比打機補習,都唔會唔比消費,巴巴主業對實體經濟好大幫助,佢係衰馬雲嘅態度同壟斷問題

有冇諗過一個可能性係小學畢業仇富
真係要打倒大企業壟斷
係佢眼中依加巴巴令到好多個體實店冇左生意
影響埋租金
除左網購
螞蟻要當金融咁管,冇得賣大數據叫人借錢同要有資金充足比例令搵錢能力大減
要做數碼人民幣長遠係中共想食晒支付寶既利潤
加埋民企變國企
要係咁交保護費
一男子訓醒起身想一間公司收皮就收皮
呢個風險
係咪博得過呢
獨立思考
未買巴巴既人會將政策風險放到好大
買左巴巴既人會認為中短期影響同埋拿多D Margin Safety
去平衡風險
全世界有咁多投資機會
好多大戶會驚輸晒d錢去博
風險同回報唔成正比
老老實實 你點知道大戶好驚輸哂D錢去博
風險同回報唔成正比?
你有計過期望值?
租金方面,我一路都有買REITS,睇佢哋嘅收入唔似有比網購影響,租金同實體經濟掛鉤大啲,網購唔代表取代實體店,因為你都要食野,想睇實物,都要實體店。我覺得網購推動實體店更多轉型做體驗服務,兩者唔係競爭,反而仲做大咗物流整大咗個餅

至於一男子因素,無錯,係有可能,乜嘢事都有可能,所以風險不嬲都要hedge,而只要價夠低,對某啲人黎講就會覺得個hedge到個risk,就好似債券咁,risk大自然價低,但個risk其實有幾大,個價係咪誇大咗個risk,呢啲就好個人判斷,我只係覺得阿爺唔係要巴巴死,咁只要有生存空間,呢廿幾年嘅中資股歷史話比我知,啲龍頭(好緊要,係龍頭)大跌後通常會上返黎,體現返佢價值,唔會無了期咁跌,當然過程真係要時間,咁都無人話過價值投資係快速至富嘅方法嘅

邊個先啱,only time can tell,而我都預咗5年後比你笑9,但至少我有信心唔會total loss(正股驚閪論),況且巴巴都只係我其中一個holding,咁我仲有好多其他保守野嘅(例如頭先講嘅reits,比我每年穩定現金流),而我都只係想大家分享下自己嘅分析,我又唔係要迫你買,所以你唔buy我觀點我完全尊重
我只比較擔心係佢bilibili嘅持倉,因為我覺得網絡娛樂應該幾大鑊,返唔返到身或者會比阿爺殺剩幾多比較難預計,要睇管理層搵唔搵到路另覓天地,亦因為咁我揀巴巴唔揀騰訊,因為阿爺把刀斬中佢core業務

至於螞蟻,ok,殺咗估值,但其實生意一樣係咁做,傾掂規矩,點解佢唔可以係第二間招行?其實規管咗,會唔會返而係de-risk咗?(芒格都有講其實螞蟻本身玩法係高風險)上市估值不嬲都好多水份,只要佢生意仲做到,現金流無問題仲保持到,估值唔吹咁大咁咪仲抵買,就好似Reits咁,你唔會太著重佢物業重估嘅價值,因為買reits係要佢收租(即係派息)嘅能力,只要每年收租業務無問題,佢跌嘅話咪更值得去買…疫情初都以為啲商舖死硬啲reits大跌,咁如果你用當年sars歷史角度諗又好乜都好,最終你都係要生活,而人都無可能唔出街,咁你嗰陣肯take risk買reits,而家都有唔錯嘅被動收入架

The history doesn’t repeat itself, but it often rhymes,雖然歴史證明地產始終不死,但有啲女習慣始終會改變,令demand有變化,地產嘅玩法亦因而不同。今時今日買reits相信大家都寧願揀民生商舖嗰啲而避開辦公室類。

所以,我相信今次中概股股災都一樣,一日唔死,人都要生活,咁有啲嘢係唔可以無,只要唔係要被淘汰就有機會贏,跌市反而係機會尋寶

當然你可以話我過份樂觀,但歷史話比我地知,股市長遠都係升,只要你唔係高位接火棒嘅音樂椅玩家,而係跌市先入手嘅話。歷史數據係咁,咁我點解要beat the odds去悲觀呢
其實未來10年發展,仍然係IT科技做主導,例如人工智能,大數據,自動駕駛。

我覺得大陸無可能傻到整死自己d科網巨頭,萬一有日美國係科技上突破,(現在美國仍然係世界科技霸主)開始第四次技術革命,而大陸如果差距太大,追唔上,咁就等於失去未來一百年,用大陸嘅術語,就係俾人降維打擊。
晶片已經係教訓,因為晶片都唔係美國一國做到,中國一個國家要追趕嘅係幾個歐美發達國家嘅高端工業,我覺得幾乎不可能。

我覺得宜家離第四次科技革命應該唔遠,好可能係人工智能,解放人類大腦。

睇睇宜家睇淡中概科技股嘅人,一年後,又會點講
老實講 我只識美股 港股

美股而家長期高估值 我真係搵唔到好多岩價投既投資機會
好中肯嘅回覆 連登有你真好
我相信時間會係巴巴既朋友
慢慢睇 股市係一個那長線投資方法之一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞