廣東話問題,你問我答

466 回覆
203 Like 3 Dislike
我成日覺得粵拼方案好撚on9
個人中意用香港主流嘅yale/劉錫祥方案

香港作為英國前殖民地,深受英文影響,同大陸以至台灣澳門都係冇得比

你叫我見到J要讀Y音,見到Z要讀近似英文嘅J音,我真係好撚唔慣,所以真係好反感

香港作為英國前殖民地,深受英文影響,同大陸以至台灣澳門都係冇得比

你叫我見到J要讀Y音,見到Z要讀近似英文嘅J音,我真係好撚唔慣,所以真係好反感

利申:精通yale/劉錫祥拼音,完全冇意欲學粵拼,反正政府都唔用,淨係用前者,後者實用性低感覺只用嚟扮勁打飛機

以前m$套廣東拼音都係用耶魯,從撚來未聽過jau jan (廣拼yau yan)咁打字

誓死支持廣拼 堅決抵制粵拼

利申:精通yale/劉錫祥拼音,完全冇意欲學粵拼,反正政府都唔用,淨係用前者,後者實用性低感覺只用嚟扮勁打飛機

以前m$套廣東拼音都係用耶魯,從撚來未聽過jau jan (廣拼yau yan)咁打字

誓死支持廣拼 堅決抵制粵拼

粵拼而家 Unicode consortium 用(你打緊每一隻香港字,都喺Unicode嘅字表度寫住粵拼同粵字嘅解釋),政府嘅香港字字符集用,常用字字形表都用,M$套拼音都係粵拼嚟。都算係標準嚟㗎。

拼音系統唔係「用英文拼廣東話出嚟」,而係一套為粵語設計嘅系統。而家仲有影響力嘅拼音得返耶魯同粵拼。

耶魯分唔到 長oe (「張cert」粵拼:soet1 耶魯:sēut)同短 eo(「裇」 粵拼:seot1 耶魯:sēut),但係耶魯冇官方機構維護,所以粵語語音發生咩變化都冇得郁。

當然粵拼啲串法係同英文不符,但係呢套可以話係唯一有希望統一各界拼音嘅方案。我寧願有一兩個字母唔順眼,都唔想大家用十幾套系統趕客。
(但係大家學德文、荷蘭文,又唔見話個 j 要讀 y 唔慣)
仆擇巴打幾時做返正業
出啲仆街post呀

試下粵拼當做英文譯音先

廣東話拼音:
英:Kong Tung Wa Ping Yam
粵:Gwong Dung Waa Ping Jam

佢覺得好樣衰:
英:Kui Gok Dak Hou Yeung Shui
粵:Keoi Gok Dak Hou Joeng Seoi

不過我平時打字會用返耶魯(Yale)拼音,會容易啲上手:
廣東話拼音:
Gwong Dung Wa Ping Yam
佢覺得好樣衰:
Keui Gok Dak Hou Yeung Seui

btw
我覺得「拼音」呢個term有浸(陣?)蝗味
我prefer叫「(字母)轉寫(romanization/transcription)」
要specify邊套系統嘅話就叫LSHK轉寫

叫「串法」「轉寫」都係個名啫。不斷區分蝗、非蝗,係「判斷問題」嚟。好嘥時間。

串法🤔
粵語個粵字點串啊
我就串做jyut6, 有啲人串做yut9
靜靜雞 靜d 定靜雞雞 靜d?

圓咕碌圓啲定圓dam doe圓啲?
正評支持下
你覺得「沉船」個意思係咪已經慢慢由叫雞鍾意咗隻雞generalise到唔小心鍾意咗人? 而同類型嘅字義轉變有無其他例子
想問下以下兩隻字聲母由f變p (仆)街, f變b (伏)匿匿
係咩原因同受咩文化影響?
你覺得「沉船」個意思係咪已經慢慢由叫雞鍾意咗隻雞generalise到唔小心鍾意咗人? 而同類型嘅字義轉變有無其他例子

this definition lacks the element "unplanned" or "accidental"; also 與自己有性關係嘅人 =/= sexual partner(s)
想問下以下兩隻字聲母由f變p (仆)街, f變b (伏)匿匿
係咩原因同受咩文化影響?

本身喺中古音《廣韻》系統冇 f 呢類「輕唇音(現代語言學叫唇齒音」。其中部分本身讀重唇(p, p', b)嘅字讀音發生咗變化:屬於三等(聲母後面嘅「介音」喺韻書嘅分類,一共有四等,再分開合)嘅字,喺粵語變咗 f。 仆本身係多音字,一部份嘅發音有規律噉變晒 f,一部份音節唔符合條件冇發生變化。

當然有啲情況係粵語保留咗零散嘅舊音,好似「新婦」嘅婦讀 「抱」之類。伏應該係呢類。

Tldr: 有規律嘅語音演變,部份重唇音喺中古系統變咗做 f,另有少數例外係保留舊讀法。
留名
打橫開嘅閘同門叫tong3閘tong3門

個tong3字點寫?
打橫開嘅閘同門叫tong3閘tong3門

個tong3字點寫?

瀟灑走一趟個趟?
仆兄,推爆個post你睇

我喺沙漠度墜咗機,之後就遇到佢......
https://lihkg.com/thread/60427/page/1?ref=ios

幫手催文
仆兄,推介個post你睇

https://lihkg.com/thread/60427/page/1?ref=ios

幫手催文

仆兄,推介個post你睇

幫手催文

催咗
想問下google嘅廣東話拼音輸入法 係邊一種拼音方法?
南千秋午安
想問下google嘅廣東話拼音輸入法 係邊一種拼音方法?

Chrome 入面嗰個係幾隻混合
電話就有得揀 學會粵拼、耶魯、通俗
中文系學生留左名
學過古代現代漢語 不過都係學垃圾
未教粵語
留名學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞