廣東話問題,你問我答

466 回覆
203 Like 3 Dislike
請用tree diagram黎分析"我份人好仆街,所以大家叫我做仆擇"呢句句子既syntax

玩到咁大?
請用tree diagram黎分析"我份人好仆街,所以大家叫我做仆擇"呢句句子既syntax

玩到咁大?

噉樣收唔收貨?

玩到咁大?

噉樣收唔收貨?

死圖點收
想問巴打「 "lee"個」嘅"lee"正字係咩?
你係咪搞緊粵典?
點解唔同眾籌緊既o個個外國教授合作?

好問題。佢做粵英詞典,我哋做粵粵+粵英;佢排除一切同普通話一樣嘅詞,有萬五左右,我哋就所有粵語詞都收,有四萬鬆啲。個基礎太唔同,目標亦唔同,冇可能合併。未來點合作,傾完再同大家交待
想問巴打「 "lee"個」嘅"lee"正字係咩?

非漢語詞,冇本字、正字。
傳統上寫做「呢」,都有人寫「哩」、「依」。
下面係 Eitel 1877 年字典嘅例句,寫做 「呢」
點解粵典要收埋咁多「書面語」?仲有啲唔會講淨係久唔久有人上網用嘅詞?
點解粵典要收埋咁多「書面語」?仲有啲唔會講淨係久唔久有人上網用嘅詞?

書面語(如果係指粵語絕對唔會講嗰啲)有時朗讀中文文章或者喺新聞度會聽到。另外我哋想大家查咗個書面語詞,會知道粵語點講。
六七十年代d中文報紙都見到廣東話,點解會變成而家咁獨尊書面語?
好,寫返少少背景啦。有啲問題我成日俾人問嘅,例如:
「有D悶個D應該寫啲定係尐」
「廣東話係六個聲調定九個聲調」
「廣東話係咪世上最難學嘅語言」
「唐朝嘅人係咪講廣東話」
「點解姓李啲人英文會串做 Lee 唔係 Lei 」
「香港同廣州嘅廣東話有咩唔同」
「叫粵語、廣州話、廣東話定廣府話先啱」

或者你心目中仲有其他關於廣東話嘅疑問。不妨喺呢度提出。我識答嘅會盡量答。

可唔可以答曬啲例題

我都對例題呢啲幾有興趣
特別係2,3同最尾嗰題
想再問,同上面例題之一有關,點解普通話個羅馬拼音同本身發音幾乎一樣,但粵語用英文讀個拼音就點都係有距離?例如郭係kwok,點解唔係gwok? 張係cheung,點解唔係zheung?
你係咪搞緊粵典?

好問題。佢做粵英詞典,我哋做粵粵+粵英;佢排除一切同普通話一樣嘅詞,有萬五左右,我哋就所有粵語詞都收,有四萬鬆啲。個基礎太唔同,目標亦唔同,冇可能合併。未來點合作,傾完再同大家交待

你個粵典會唔會包埋其他地方d粵語?例如馬來嘅粵語我覺得幾騎呢
你係咪搞緊粵典?

你個粵典會唔會包埋其他地方d粵語?例如馬來嘅粵語我覺得幾騎呢

香港市區粵語係中心,其次係其他廣府片嘅粵語(廣州、澳門、吉隆坡)。粵語實在太廣,齊晒香港市區粵語先。
「廣東話係咪世上最難學嘅語言」
「唐朝嘅人係咪講廣東話」
「點解姓李啲人英文會串做 Lee 唔係 Lei 」

呢3題想知
以下呢個廣東話用字係點寫?

我“立”下眼見到佢經過

個”立”字

http://beta.words.hk/zidin/䁽
晏啲答上面幾題,大家幫手推
留明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞