廣東話問題,你問我答

466 回覆
203 Like 3 Dislike
寫法適當與否,我諗係靠不斷寫不停試,慢慢撞出嚟。有啲嘢靠少部份人堅持,有啲嘢靠大家適時修正,汰弱留強,就算冇一個大台喺度,一樣可以慢慢形成一套標準(仆,forthcoming)。所以個別嘅寫法,好似「噉」「咁」嘅分別,我反而唔係太執着,只不過係我習慣咗

輸入法方面,我係用倉頡嘅。原因係我本身打英文好慢,粵拼輸入法又未有啱使嘅詞表。

Medium 有好多用粵文寫作嘅朋友,好多正嘢睇,強烈推薦
大部份vs小部份
多數vs少數
雖然意思⋯
請問有咩可以幫到你?
如果你覺得兩個字有啲唔同音,只係覺得讀出嚟好似,間中會撈亂,下面嘅資訊或者幫到你:

椅係 2
耳係 5
(ji4 係 兒)

分別在於「椅2」會升到勁高,「耳5」就只係升到「意」嘅高度。
前者拉長會係「椅衣衣衣衣」,後者會係「耳意意意意」

有啲人係完全冇咗兩個調嘅分別,完全唔再有對立。如果你屬於呢個族群,你係點讀都唔會讀得出分別。
有啲個人差異,亦都睇下你嘅口音要唔要求嚴格區分。我嘅口音就分得好開,耳讀咗做椅會好哽耳。讀得快都分得好清楚。(反而「耳」似「意」多啲)
有冇啲粵英對照嘅source?
做緊啲NLP嘢,唔夠data。。。
十世唔睇連登噉都俾我揾到
做NLP嘅話粵語係嚴重唔夠DATA~啲材料係用錢用血汗換返嚟。
其中一個 potential 嘅材料來源係 TVB 劇集嘅英文字幕 + 對白 transcript。如果真係咁得閒收集嘅話,公開咗佢就公德無量。
有啲人係完全冇咗兩個調嘅分別,完全唔再有對立。如果你屬於呢個族群,你係點讀都唔會讀得出分別。

係有科學根據先天問題?係咪放棄算
要學識自己本身冇嘅對立,有啲痛苦
科學根據淨係話難啲,冇話冇可能
流行曲用粵文寫,係咪就會感覺冇咁「文雅」?

間唔中見到有零星詞語用廣東話。但全首或大部分用粵文,而又唔俾人感覺市井嘅,好似冇乜。
語言嘅觀感係靠經歷累積返嚟
如果大家見親粵文都係粗俗或者搞笑
自然唔會覺得佢係文雅

要搣甩個市井感都係要靠不斷試不斷用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞