廣東話問題,你問我答

466 回覆
203 Like 3 Dislike
上文講到N L音不分
呢個係懶音問題 唔係正唔正音問題
將「你」讀成「李」就係懶音
影響他人接收語意,無阻溝通,所以讀錯

至於獎「卷」,應否讀「勸」
呢個就約定俗成,無所謂,大家聽得明就得

NL 分唔分,其實係方言差異嚟,唔係懶。誇語言嘅資料話我哋知唔讀 L係「懶」啲。韓文字頭就係 L 變晒 N。

如果你堅持唔區分兩者就係懶音,點解大家唔區分 張將、散傘 又唔係懶音?十九世紀好多粵語都唔分 NL ,但係呢兩組字都仲係唔同讀法㗎喎。
生日快樂呀男神BB

乜咁多人上連登
比人屌老母點答先最霸氣又可以加倍鬧返對面

你個人冇霸氣,莫講話鬧人老母,你真係屌人老母都冇用。
我自己就會唔太想咩都約定俗成
但見巴打喺唔少正字寫法上面都話跟主流用字 甚至讀音都係 有種咩都冇所謂啦嘅感覺
我明可能有啲用語真係冇有根據既正字
但都會較想定返個較接近詞義嘅字
始終多人用未必係啱 可能只係易打常見

約定俗成梗係唔使理5p班友啦。從來約定俗成都係受過敎育,會寫吓字,有少少影響力嗰班嘅慣用寫法做依歸。

點解叫大家唔好理正字,係因為寫開粵語嘅人一般都有套覺得ok嘅寫法,係喺本字、傳承字之上進化而成嘅系統。

用「冇」寫「有」嘅否定,用嚟分開 mou4 無同 mou5;用「啲」「嘅」去寫歷史上係「滴」「個」但係發音改變咗嘅助詞;用「冷」「嗲」寫「打冷」「收嗲」而唔係借入嚟嘅「人」「茶」等等,改變寫法好多時係用嚟遷就返粵語。

並唔係唔堅持。而係唔應該堅持一啲本身唔存在、或者本身係小眾嘅偽標準。與其嘥時間辯論邊隻字歷史上早啲,不如寫多啲小說擴闊吓粵文地盤好過
以前既中國人發音係唔係用廣東話?
見人話係但我自己唔知

唔係。一百年前嘅廣東話同今日嗰啲已經爭好遠;隔條河過條村都唔同音。點可能一兩千年前,隔幾千里嘅地方同今日嘅香港有同一個語音系統?

(上面好似答過~)
大家不斷考驗我用電話打字嘅能力。
有咩問題即管問。
梨巧勁牙 仆擇

LM 推po
喺日本玩緊都覆post?我同醫生既手信呢?

你係邊個先?
點睇曾焯文壇嘢?

你係邊個先?

敝姓亦仆也,哲撚之友也,師承泥古怨毒單打中文佬
點睇曾焯文壇嘢?

點睇曾焯文壇嘢?

俚語嘅定義係咩?
【今日講寫字:「緊係」定「梗係」?】

我知道好多朋友會覺得「緊」同「梗」係同音。不過好多老一輩見到大家寫做、講做「今次死緊」「緊係」,會好唔慣。

我本身都好開明,認同呢啲係自然轉變。不過若果要同老一輩接觸,佢哋未必個個接受到新式嘅發音。所以上選舉論壇,有時要顧吓老一輩嘅聽眾,最好讀返前後鼻音分明(即係「緊梗」「痕恆」「八百」「扎窄」要區分)嘅老派粵語;寫文宣,最好都避免用老一輩聽起嚟唔同音嘅字去假借。

我知道好多朋友會覺得「緊」同「梗」係同音。不過好多老一輩見到大家寫做、講做「今次死緊」「緊係」,會好唔慣。

我本身都好開明,認同呢啲係自然轉變。不過若果要同老一輩接觸,佢哋未必個個接受到新式嘅發音。所以上選舉論壇,有時要顧吓老一輩嘅聽眾,最好讀返前後鼻音分明(即係「緊梗」「痕恆」「八百」「扎窄」要區分)嘅老派粵語;寫文宣,最好都避免用老一輩聽起嚟唔同音嘅字去假借。

其實個梗字,in this sense,已經慢慢被硬取代?
我會講屌硬你,而唔係屌梗你

可能係㗎~要睇唔同年代嘅語料先確認到。

書面:當然啦
口語:梗係啦/硬係啦

用「硬」好似怪怪地
好眼訓/眼瞓?

瞓字有啲輸入法難打
電腦打字大家懶得就懶,人之常情
「咁」同「噉」有咩分別?
懶音其實係唔係唔應該矯枉過正,應該當佢係language change嘅一部份?
靜靜雞 靜d 定靜雞雞 靜d?

書面:當然啦
口語:梗係啦/硬係啦

用「硬」好似怪怪地

硬係怪怪地
想問下慣用手係左手嘅人叫「左"yau"」
個"yau"字有冇得寫?
留名
hi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞