廣東話問題,你問我答

466 回覆
203 Like 3 Dislike
係咪淨係得廣東話冇重音?
會唔會可以解釋到廣東話冇r音?
請問,一 pat 屎個pat字點寫?
想問下 畀俾比 咁樣用法啱唔啱
我畀咗錢 畀-給予
佢俾人打 俾-被
他比我好 比-比較

嘅俗寫,可以是但揀一個寫法。給予同被動係相關嘅意思,唔使分兩隻字。

比較用比應該冇咩爭議。
想問下 畀俾比 咁樣用法啱唔啱
我畀咗錢 畀-給予
佢俾人打 俾-被
他比我好 比-比較

「俾」其實係咪通、甚至源自「被」?
音同意思咁似, 我有時都打個「被」字
e.g. 林祖舜老母被狗屌
定係變咗畫面語

俾/畀 係陰上,被係 陽去,喺香港粵語讀音相似只係偶然,舊時嘅發音相差好遠。
巴打主修中文?

主修乜嘢同識乜嘢,兩樣嘢嚟。
老尾 老味 邊個先係正寫

都係諧音啫,你想點寫都得。(食嗰啲叫鹵味)
已經 同 經已 有冇分別??

粵語嘅話唔覺有分別

重音就全世界語言都有嘅。不過有啲語言喺詞嘅層面用重音辨義,粵語就冇。而重音嘅呈報可能用音強、音高、長短,喺焦點重音、核心重音嘅情況,粵語重音傾向用長短區別。

你試吓錄「攞咗個波」呢個動詞短語。你會聽到攞明顯重過咗,波明顯重過個,攞咗又輕過個波。

點解冇r,咁啱冇囉
早洩食屎
咩叫 gor哦 濟
請問,一 pat 屎個pat字點寫?

可以寫做「噼」
係香港多唔多人做廣東話syntax研究
以後有錢有機會我都想繼續讀返ling做研究,不過唔知到時廣東話唔知變成點了

BTW 用緊你個粵拼輸入法
幫手推推....
幫手推推....
好勁

重音就全世界語言都有嘅。不過有啲語言喺詞嘅層面用重音辨義,粵語就冇。而重音嘅呈報可能用音強、音高、長短,喺焦點重音、核心重音嘅情況,粵語重音傾向用長短區別。

你試吓錄「攞咗個波」呢個動詞短語。你會聽到攞明顯重過咗,波明顯重過個,攞咗又輕過個波。

點解冇r,咁啱冇囉

其實廣東話係咪真係 syllable-timed?
我每次講廣東話都覺得自己唔係...

點解冇r,咁啱冇囉

其實廣東話係咪真係 syllable-timed?
我每次講廣東話都覺得自己唔係...

如果冇syntax嘅因素影響,係㗎。每個音節嘅長度大概均等。用多音節借詞試吓就知。
(句末助詞係例外,因為除咗最後字之外其餘助詞可以得1 mora長。)
係香港多唔多人做廣東話syntax研究
以後有錢有機會我都想繼續讀返ling做研究,不過唔知到時廣東話唔知變成點了

BTW 用緊你個粵拼輸入法

擔心嘅話生多啲仔
做 syntax 嘅來來去去都係嗰啲人,個圈好細。
推 post,大家記得留名
好,寫返少少背景啦。有啲問題我成日俾人問嘅,例如:
「有D悶個D應該寫啲定係尐」
「廣東話係六個聲調定九個聲調」
「廣東話係咪世上最難學嘅語言」
「唐朝嘅人係咪講廣東話」
紅色「點解姓李啲人英文會串做 Lee 唔係 Lei 」
「香港同廣州嘅廣東話有咩唔同」
「叫粵語、廣州話、廣東話定廣府話先啱」

或者你心目中仲有其他關於廣東話嘅疑問。不妨喺呢度提出。我識答嘅會盡量答。

推post 加求樓主解答
好,寫返少少背景啦。有啲問題我成日俾人問嘅,例如:
「有D悶個D應該寫啲定係尐」
「廣東話係六個聲調定九個聲調」
「廣東話係咪世上最難學嘅語言」
「唐朝嘅人係咪講廣東話」
紅色「點解姓李啲人英文會串做 Lee 唔係 Lei 」
「香港同廣州嘅廣東話有咩唔同」
「叫粵語、廣州話、廣東話定廣府話先啱」

或者你心目中仲有其他關於廣東話嘅疑問。不妨喺呢度提出。我識答嘅會盡量答。

推post 加求樓主解答

Lee 唔係因為香港政府會將差唔多音的廣東話姓氏變成英國已有姓氏咩?
好似 Lee, Law, Dunn 等等....
留名學野
廣東話係咪世上最難學嘅語言」
未得閒覆。推多次先。夠300reply先再答問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞