廣東話問題,你問我答

466 回覆
203 Like 3 Dislike
點睇框式結構

巴打我識唔識你㗎 問得呢啲嘢應該係內行噃。
巴打真係好勁
你啲廣東話邊度學?我都想學呀

廣東話係我母語~
好多學者做過各地粵語嘅研究,隨手都搵到三幾百人。好多大家成日問嘅問題,其實好多一早已經有人描述過。如果有興趣睇多啲,作為入門,可以睇睇張洪年嘅《香港粵語語法的研究》。

廣東話都係我母語,但相比起你,我啲廣東話水平直頭不值一提
多謝你提供本書,我會去書局搵吓
巴打真係好勁
你啲廣東話邊度學?我都想學呀

廣東話係我母語~
好多學者做過各地粵語嘅研究,隨手都搵到三幾百人。好多大家成日問嘅問題,其實好多一早已經有人描述過。如果有興趣睇多啲,作為入門,可以睇睇張洪年嘅《香港粵語語法的研究》。

要分開語言嘅知識,同關於語言嘅知識。廣東話水平,大家都係母語,唔會相差好遠。只不過我知道多少少關於廣東話嘅嘢。呢啲係專門知識,唔係是必會知~
唐朝嘅人係咪講廣東話
想知

唐朝嘅人係咪講廣東話?
用廣東話讀唐詩押韻, 就係人都知。噉但係李白杜甫究竟係咪講廣東話?經過百幾年嘅語言學研究[3],大家約略估到唐初年間,中古漢語嘅大概嘅發音:

http://www.youtube.com/watch?v=csGeX-SN_fI&list=UUaFbEXMbLW_EDKWElYSeyyQ&feature=c4-overview

兩廣喺呢個時期已經有漢人移入。經過好多次嘅大規模遷徙,直至宋末,已經有好多中原人喺嶺南落腳,宋代移民嘅語言成為主流,佢哋講嘅相信係好接近上面條片嘅語言[4]。再融合咗本身當地嘅其他語言,慢慢發展成一隻獨立嘅語言。再經歷千年變化,變成今日嘅粵語。

語言嘅變化好快,好多時相隔一兩代,一隻語言已經變得面目全非,何況係相隔千幾年?如果你唔睇字幕聽唔明上面段片,我諗就算你坐到時光機返去,怕且都要住返三五七年,先至可以同李白吟詩喇。

[3] 中古漢語係指《切韻》一書嘅語音系統,訓詁學家同歷史語言學家比對韻書,再用現代語(包括日韓越等語嘅漢字音)向上推,得出嘅擬音。可以參考王力(1980)《漢語史稿》。韻典網 www.ytenx.org 有各家擬音嘅比較
[4] 秦代已經有大量士卒入粵,已經帶咗好多漢人嘅語言文化。現代粵語亦都有少少痕蹟 (例如 「歌」韻字,唔係讀唐音嘅 /a/,而係早期啲嘅 /o/)。不過粵語繼承中古音 (唐宋嘅語音) 較多,呢個情況明顯同閩語唔同。
5p個甘應該係'咁'定'噉'
點睇框式結構

內行就唔算
純粹係平時睇開大陸嗰啲語法理論,香港講粵語嘅論文就用西方嘢多,想了解多啲。
例如講locality,佢講兩種成分共同組成一個短語,但係用層次分析去睇又未必一定係。之後睇翻,先發覺唔可以噉樣通約。
大概係噉,所以想知多啲,感謝

如果想區分兩者,傳統上 gam2 (同敢同音)寫做,gam3 (同禁同音)寫做或者
我覺得一係就分清 噉 vs. 咁,唔想分的話,可以一律寫 咁。
想問巴打「 "lee"個」嘅"lee"正字係咩?

非漢語詞,冇本字、正字。
傳統上寫做「呢」,都有人寫「哩」、「依」。
下面係 Eitel 1877 年字典嘅例句,寫做 「呢」

乜咁糧貴笑左

乜咁撚貴

所以最後係撚下自己
點睇框式結構

內行就唔算
純粹係平時睇開大陸嗰啲語法理論,香港講粵語嘅論文就用西方嘢多,想了解多啲。
例如講locality,佢講兩種成分共同組成一個短語,但係用層次分析去睇又未必一定係。之後睇翻,先發覺唔可以噉樣通約。

呢位巴打相當有可疑

內行就唔算

呢位巴打相當有可疑

非假膠,真心求學

如果想區分兩者,傳統上 gam2 (同敢同音)寫做,gam3 (同禁同音)寫做或者
我覺得一係就分清 噉 vs. 咁,唔想分的話,可以一律寫 咁。

想分清但係真係睇唔慣個'噉'字
其實你覺得要標準化廣東話嘅話
呢啲使用習慣上嘅差異可以點解決呢
始終冇一個公認嘅權威
你話噉先啱我就話是鳩但
咁就總有啲人唔會服嘅
求賜教

始終冇一個公認嘅權威
你話噉先啱我就話是鳩但
咁就總有啲人唔會服嘅
求賜教

我唔主張夾硬定一個標準寫法,而係要鼓勵大家用自己方式大量寫文。邊個寫嘅文多人睇,佢嘅寫法就會變通用嘅寫法。

寫法唔確定嘅字,佔日常1%都冇,其實就好似以前異體字 回囙囘 噉,只要大家唔好否定其他寫法,盡量唔標其立異,慢慢大家會揀定一兩個。
「屙哥」嘅正寫係咩?

內行就唔算

呢位巴打相當有可疑

非假膠,真心求學

例如「已經冇晒喇」入面副詞已經同助詞喇形成咗一個框。如果跟從雙分支原則,「冇晒」一係同「已經」夾咗先,一係同「喇」夾咗先。層次一定一高一低。具體嘅分析...喂你真係想喺度傾?
「屙哥」嘅正寫係咩?

擬態詞冇正寫,亦唔使執着正寫。我會用「柯箇」,諗到再好啲嘅寫法記住話我知。
應該係痾屎定屙屎定柯屎
應該係痾屎定屙屎定柯屎

肚痾、屙屎
留名

呢位巴打相當有可疑

非假膠,真心求學

例如「已經冇晒喇」入面副詞已經同助詞喇形成咗一個框。如果跟從雙分支原則,「冇晒」一係同「已經」夾咗先,一係同「喇」夾咗先。層次一定一高一低。具體嘅分析...喂你真係想喺度傾?

就係平時睇開係直接成分分析法嗰種(層次分析法/二分法),佢每一層通常只由兩個成分組成一個短語(唔計嗰啲並列短語)。所以而家睇翻其他理論框架,見到一個短語三個成分,感覺好似乜都要重新學過噉,好慘

自己睇過吓啲syntax書,但係基本概念都係唔太紮實⋯
如果巴打唔介意我繼續問嘅話,我求其開個email,你再畀contact我??(可以答「好介意」

非假膠,真心求學

就係平時睇開係直接成分分析法嗰種(層次分析法/二分法),佢每一層通常只由兩個成分組成一個短語(唔計嗰啲並列短語)。所以而家睇翻其他理論框架,見到一個短語三個成分,感覺好似乜都要重新學過噉,好慘

如果巴打唔介意我繼續問嘅話,我求其開個email,你再畀contact我??(可以答「好介意」

普遍即使係並列結構,都唔會有三分支。
喺 X-bar theory 底下,短語同中心語之間有 X-bar level。搞清 specifier , adjunct ,complement,head 嘅位置,試吓拆啲簡單嘅句子啦。
剛極根巴打 你不如你放個FB出嚟我add你吖~

始終冇一個公認嘅權威
你話噉先啱我就話是鳩但
咁就總有啲人唔會服嘅
求賜教

我唔主張夾硬定一個標準寫法,而係要鼓勵大家用自己方式大量寫文。邊個寫嘅文多人睇,佢嘅寫法就會變通用嘅寫法

寫法唔確定嘅字,佔日常1%都冇,其實就好似以前異體字 回囙囘 噉,只要大家唔好否定其他寫法,盡量唔標其立異,慢慢大家會揀定一兩個。

廣東話係我母語~

要分開語言嘅知識,同關於語言嘅知識。廣東話水平,大家都係母語,唔會相差好遠。只不過我知道多少少關於廣東話嘅嘢。呢啲係專門知識,唔係是必會知~

咁我想學多啲廣東話應該點做?
有時查字典睇讀音,以「雋」字為例,字典教「時軟切」我睇完都唔知點讀
而且好多時候廣東話嘅字喺字典直頭冇

喺現今呢個時代,土共不停滅粵,我都好希望自己識多啲,再傳承畀下一代,等廣東話唔會畀人消滅

普遍即使係並列結構,都唔會有三分支。
喺 X-bar theory 底下,短語同中心語之間有 X-bar level。搞清 specifier , adjunct ,complement,head 嘅位置,試吓拆啲簡單嘅句子啦。

平時用開主謂、述賓、偏正嗰啲
淨係大概認識到X-bar theory係XP->Spec/X'->X/Comp,至於實際句子入面咩成分打咩成分,係完全冇概念

可唔可以喺粵典fb page搵你??
正啊有粵語專家
本人研習廣東拳術, 對某啲動作嘅正寫十分執著
想請教吓以下動作寫法啱唔啱

1. "𢫏"埋本書
2. "㩒"住條友 <= 上而下一嘢壓低, 係㩒定撳
3. "揩"花人架車
4. 港女用個手袋"得"開人
5. "擸"架撐
6. "兜"捶窩面 <= 成個點寫

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞