廣東話問題,你問我答

466 回覆
203 Like 3 Dislike
樓主巴打 究竟點先迫到Microsoft 內置返香港粵語輸入法?有啲大公司唔畀員工自己download軟件裝輸入法 小狼毫呢啲都冇得喺公司用
想問九聲六調呢種講法啱唔啱

好想知

好想知

我上面有冇答過?

短答:九聲係為咗同漢語各種語言接軌而用嘅分析,如果你用粵語做本位,九聲嘅分析係冗餘嘅,仲有好多粵語嘅調解釋唔到添。

粵語只得六個聲調,除非你真係好大中華,否則大家可以忘記咗九聲呢個概念佢。
Beginneros 嘅 粵語文化敎室
支持下
https://goo.gl/sVbRz9

好想知

我上面有冇答過?

短答:九聲係為咗同漢語各種語言接軌而用嘅分析,如果你用粵語做本位,九聲嘅分析係冗餘嘅,仲有好多粵語嘅調解釋唔到添。

粵語只得六個聲調,除非你真係好大中華,否則大家可以忘記咗九聲呢個概念佢。

其實聲同調,係咪兩樣嘢嚟?

好想知

我上面有冇答過?

其實聲同調,係咪兩樣嘢嚟?

啱啱唔小心 click 咗入嚟連登,見到呢個陳年舊 post,順手碌個銀仔入嚟,放低幾條 Medium link,有興趣可以入去睇下,同埋拍下手。

粵語聲調 6 個 定係 9 個?
https://medium.com/@chaaak/%E7%B2%B5%E8%AA%9E%E8%81%B2%E8%AA%BF-6-%E5%80%8B-%E5%AE%9A%E4%BF%82-9-%E5%80%8B-4bacef5e029e

「老細」嘅正確寫法係 …
https://medium.com/@chaaak/lou5sai3-6d796b52539d

【粵拼教學001】chur(coe2)
https://medium.com/@chaaak/%E7%B2%B5%E6%8B%BC%E6%95%99%E5%AD%B8001-chur-coe2-4339c88ebe04
有啲人會將「調」當係主要以音高體現嘅唔同種類,而「聲」就係一套闊少少嘅分類,可能包括埋發聲方法、長短、音節構造等等元素。
嘩仆擇又出現了

點睇有啲人加個口字邊就當自己打緊粵文
見過幾次廣告係唔係個係字打咗做喺...
btw 最近用google cantonese輸入發現
懷疑 讀waa4ji4 定 waai4ji4
願望 讀jyut4mong4 定 jyup4mong4 定jyun4mong4
Waai4 Ji4
Jyun6 Mong6
我就係打字打唔出先發現
我明明知懷係waai 願係jyun
但係懷疑我平時會讀waaji
願望讀jyutmong
讀得快嗰陣,好多時都會有同化、有刪除。定咗落嚟就會成為一啲音系法則。第二種係韓文嘅相反,佢哋係塞音受之後嘅鼻音同化成鼻音,你就鼻音前異化做塞音。幾過癮。
你嘅讀法,願望 同 絕望 只係差個聲母,你不如留意吓係唔係真係噉?
一比較就發現 我個願望唔係t/p入聲 條脷無郁 嘴唇無咁快郁
個塞音應該近一個非常輕嘅glottal stop或者甚至係無咗(jyumong)
但係個yu係會明顯短咗 唔會讀做預望
絕望 讀得快啲條脷都係會懶 t->glottal stop
咁就係淨係差個聲母
你真係行喺時代尖端喎
用廣東話溝通價值係乜 點解要用廣東話溝通?
Ps做緊project
成個群體都用開一隻語言,繼續用係理所當然嘅事。理所當然嘅事,大家唔會走去諗「價值係乜」。你去茶餐廳會唔會問伙記點解唔用英文?

成個社會都唔再用某隻語言,大家先至要諗呢個問題。如果樣樣做開嘅嘢都要諗價值,應該會好攰
青 都有兩套拼法 Tsing 同 Ching
振 字有 Tsun Chun
啲拼音同原本個讀音都唔同
反而想知人名方面嘅拼音

點解宣萱 個宣字 係拼Hsuen
佘繕妡 個佘字係 Hsieh

佢地個全名拼音係粵語咁拼
個H 有咩意義??
唔係香港拼法 係台灣中國話舊式威妥馬拼音嚟
青原本只會拼 Tsing,程就只會拼 Ching
後尾撈亂用
我有留意到樓主有將噉同咁分開寫,好聰明,有得分工,可以令到非母語人士更易學。

頭先專登註冊Medium嘅account,諗住得閒睇你寫嘅嘢學下廣東話嘅適當寫法,想問你平時自己本身電腦打大量嘅中文,主要用開咩輸入法?同埋手機whatsapp呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞