廣東話問題,你問我答

466 回覆
203 Like 3 Dislike
想問下點解啲廢老會將買「魚」讀做買「椅」
應該唔係部分大陸落黎而讀唔正
而係好多廢老都會讀「椅」呢個音

粵語唔係所有地區都有「魚」呢個圓唇音,好多粵語分支,「魚」「椅」同音或者押韻。

越後生嘅越接近市區粵語,而市區粵語清楚區分圓唇非圓唇,老人家嘅粵語會多好多唔同地區嘅特徵。

粵語=熱耳?

近磅啦
水上人都係唔分圓唇音
當年英國人嚟到問呢度係邊,問正阿群呢位水上人
佢答香港,但個音係近康港,因為蜑家話唔分香康
所以香港英文係Hong Kong而唔係Heung Kong
幾時用粉幾時用麵?
點解意大利粉,天使麵?明明係差唔多既野

我嘅理解係小麥整嘅叫麵,米整嘅叫粉。但係意粉係新嘢,改名嗰陣大家發揮創意,冇跟慣常嘅用法。
點解姓陳要叫診sir, 姓劉要叫樓sir,姓黃要叫枉sir?
https://lihkg.com/thread/123043/page/1?ref=ios

求解答
開大個喇巴焚機個焚 係點寫?
前面有人問過boycott
咁茄汁又點睇,呢個係巧合定乜?
受益匪淺🙇🏻

樓主點睇繁簡之爭?
大家都知道繁體中文盛載嘅歷史意義

簡體字雖然省卻左書寫的複雜,身上面亦睇唔到漢語嘅歷史,但係係政治上、社會上、教育上(鞏固政權、減少文盲等)都有佢一定嘅用處,同時亦代表咗漢字嘅「發展」。
文字嘅簡化喺為人垢病就梗係當然,
但我哋喺咪一定要咁厭惡簡化字?
樓主會唔會好否定文字嘅簡化?
始終現今嘅楷書係由以往嘅文字「簡化」出黎。個人認為厭惡嘅唔應該係簡化字,而係強行以簡化字淘汰繁體字嘅行為。
同埋如果真係要咁執著漢字嘅「血統」,追溯歷史先係真正學緊漢語嘅話,唔通我地又要學埋象形文字?(個人認為文化係要捍衛,但至少唔係強調自己文化嘅superiority)

而「普通話」嘅情況亦都差唔多。冠上「蝗語」二字簡直係侮辱咗呢種語言。始終普通話亦都係係歷史下產生,好似唔同嘅「方言」咁。唔理你講係「普通話」、「國語」都好,其實都係同係差唔多(語言學上),都係胡化下嘅產物。所以個人唔係好鍾意一啲人因為自己講粵語而對講「普通話」嘅人有優越感。

想知樓主點睇

同埋想問下閩語嘅連續變調同以前嘅粵語有冇關係?係純粹閩語區嘅歷史因素(閩越族嗰啲)?定粵語以前都有類似嘅野?

同埋想探討下唔同漢語方言聲調差異嘅問題。想知點解唔同方言之間嘅聲調係有關係之下(陰陽、平上去入一樣)會出現咁明顯嘅分別。

Sorry for 1999
話人好求其,好「呢fe」,「呢fe」個正字係咩
chi lup lup 個chi應該用邊個
受益匪淺🙇🏻

樓主點睇繁簡之爭?

簡體字雖然省卻左書寫的複雜,身上面亦睇唔到漢語嘅歷史,但係係政治上、社會上、教育上(鞏固政權、減少文盲等)都有佢一定嘅用處,同時亦代表咗漢字嘅「發展」。
始終現今嘅楷書係由以往嘅文字「簡化」出黎。個人認為厭惡嘅唔應該係簡化字,而係強行以簡化字淘汰繁體字嘅行為。
同埋如果真係要咁執著漢字嘅「血統」,追溯歷史先係真正學緊漢語嘅話,唔通我地又要學埋象形文字?(個人認為文化係要捍衛,但至少唔係強調自己文化嘅superiority)

而「普通話」嘅情況亦都差唔多。冠上「蝗語」二字簡直係侮辱咗呢種語言。始終普通話亦都係係歷史下產生,好似唔同嘅「方言」咁。唔理你講係「普通話」、「國語」都好,其實都係同係差唔多(語言學上),都係胡化下嘅產物。所以個人唔係好鍾意一啲人因為自己講粵語而對講「普通話」嘅人有優越感。

想知樓主點睇

同埋想問下閩語嘅連續變調同以前嘅粵語有冇關係?係純粹閩語區嘅歷史因素(閩越族嗰啲)?定粵語以前都有類似嘅野?

同埋想探討下唔同漢語方言聲調差異嘅問題。想知點解唔同方言之間嘅聲調係有關係之下(陰陽、平上去入一樣)會出現咁明顯嘅分別。

有留意過殘體字嘅歷史就會知殘體字本來只係過渡用
國民黨曾經以方便教學減少文盲為理由殘化漢字,但好多人反對所以冇用到
支共嘅最終目的係將漢字全面用西里爾文字寫出嚟
所以第一步就係殘化漢字,令愚民唔知到底個字係點嚟,點解有咁嘅意思,務求啲人淨係將發音同意思連埋下齊,而唔係意思同字形連埋一齊
所以一個尊重漢字嘅人係應該鄙視殘體字,鄙視呢個獨裁政權嘅政治工具
推返上嚟先
受益匪淺🙇🏻

樓主點睇繁簡之爭?

想知樓主點睇

巴打仲有冇睇?唔好意思呢排忙冇覆。
開新post啦
咁耐冇留名應該睇唔到
"去到一個點"即係點?
https://lihkg.com/thread/219508?ref=ios
受益匪淺🙇🏻

樓主點睇繁簡之爭?

想知樓主點睇

巴打仲有冇睇?唔好意思呢排忙冇覆。

睇緊
終於推到
終於推到

...
終於推到

...

有冇機會整第二次你問我答,或者喺度繼續討論?
呢排好少睇連登,啱啱先至見到呢個 post。
不如噉,多人睇嘅話我出合集 + 繼續答啦。
講兩句

樓主點睇繁簡之爭?

直到楷書為止,字形上當然唔係全然簡化,不過異體字減少,偏旁嘅組合大抵定着,由成個系統嚟講,大家需要用到嘅字符確實係少咗好多。
文字簡化我唔會全盤否定(傻㗎咩,唔通仲寫「纔」唔寫「才」,寫「儞」唔寫「你」?),但係個別方案對成個生態有影響,我就會反對。如果有人話要漢字再簡化或者漢字再分化,我一定反。不過簡化字又好,日本漢字都好,生米煮成熟飯,我哋反嚟唔知做乜。保留自己嗰套,擴大使用範域,迫切過攻擊其他已經推廣完成,冇辦法消滅嘅並存系統。

另外要強調簡化字方案其實並冇令漢字易學咗。(至少證據不足)
我諗全面拼音文字化或者真係會易教咗,不過又係破壞生態,最好就唔好啦。

想知樓主點睇

胡化太籠統。我會話總之都係另一種語言。唔使用貶低他人去建立自身價值。不過另一方面「優越感」係語言傳承其中一個誘因,所以有人推廣粵語優越論,我都未必會反駁。

閩語式變調問題好複雜,唔討論住。有機會再傾。
(呢啲嘢冇乜人睇,唔開新post喇,呢便爆咗先)
想學野幫推
想問九聲六調呢種講法啱唔啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞