廣東話問題,你問我答

466 回覆
203 Like 3 Dislike
點睇粵語正音運動?
我成日都覺得傳奇讀"全奇"好怪, 劵讀"勸"又好怪
點解奶野叫做奶野
有得奶唔好事黎架咩

咁我想學多啲廣東話應該點做?
有時查字典睇讀音,以「雋」字為例,字典教「時軟切」我睇完都唔知點讀
而且好多時候廣東話嘅字喺字典直頭冇

喺現今呢個時代,土共不停滅粵,我都好希望自己識多啲,再傳承畀下一代,等廣東話唔會畀人消滅

「時軟 切」
呢種標音方法叫「反切」,其實好簡單
時 si4 + 軟 yun3 = 雋 syun3, 音同「算」

有時會另外搵隻字標個調,不過我多數唔理

不過中大話讀「進」,但雋永我讀開syun3 wor,都唔知信邊個啦

雋 俗讀一向係「進」。讀「算」係韻書音,近年啲人跟何文匯嗰套先至多咗人用。(仲有陳奕迅都有用)

蕭邦的雋永
我覺得作為一個廣東語做母語嘅人
唔可以將9個音 講少3 個 得翻5 個囉
咁樣好似大陸人學廣東話
講到唔鹹唔淡咁

搞乜鬼正字運動

正音先係最緊要
支持樓主
我覺得作為一個廣東做母語嘅人
咁樣好似大陸人學廣東話
講到唔鹹唔淡咁

搞乜鬼正字運動

正音先係最緊要
支持樓主
信研會巴打有冇過嚟
「格烙底」「茄喱啡」呢啲詞係點樣嚟?

有人認為 胳 喺上古音係複輔音 kl-,粵語保留咗,拆咗做兩個音節(而其他字就一係保留 k:格、各,一係保留 l:洛、落)。
茄喱啡語源不詳。
不過詞嘅音同義好多時都係 發音 同 意思 嘅任意(arbitrary)組合,所以遠古嘅來源唔係太重要。

說話最尾嗰啲助語詞,例如「唔係㗎」「係好玩嘅」「唔係噃」「我都唔知添」「就係咁㗎喇喎」
其實又點嚟?點解唔同組合會有唔同意思?

句末助詞係好深嘅課題。好多時係由其他成份「虛化」而嚟。句字嘅謂詞等成份(喇 來自 了,喎 來自 話,啩 來自 估)慢慢縮略,再同句調、嘆詞組合,就變成咗而家呢個咁複雜嘅系統。不如睇一睇《粵語語法講義》先,睇完可以再討論。
信研會巴打有冇過嚟

有,佢喺上面揮過手㗎
咁樣好似大陸人學廣東話
講到唔鹹唔淡咁

搞乜鬼正字運動

正音先係最緊要
支持樓主

廣東話唔係有9個音。呢個係前人嘅「冗餘分析」。即係因為唔了解粵語系統,所以誤以為我哋有九、十、十一個聲調。

正音運動係毒藥,係少數講地位高嘅口音嘅人排斥一般人嘅工具。例如好多粵語區傳統上絕對唔會用鼻音n做字頭,用咗會俾人笑。但係正音運動就推廣要區分 李你。係一套離地嘅標準主義。通常一搞得,就會令下一代非標準音地區嘅人唔夠膽開口,轉講普通話去恥笑上一代。

所以粵語正音運動其實係推普運動。
點解奶野叫做奶野
有得奶唔你好事黎架咩

唔係個個都鍾意舐𠺢嘛 ~
點睇粵語正音運動?

好戇鳩,唔好理佢哋。
初時係一啲離地中文人想粵語更加接近中古音而搞嘅標準。用韻書去「正」今人。個發起人喺中文大學推行咗一排,好快取消咗。不過禍害非常之深遠
點睇粵語正音運動?

好戇鳩,唔好理佢哋。
初時係一啲離地中文人想粵語更加接近中古音而搞嘅標準。用韻書去「正」今人。個發起人喺中文大學推行咗一排,好快取消咗。不過禍害非常之深遠

啫係「券」應該讀「眷」,而唔係讀「勸」

而家「眷」「勸」都有人講,講慣咗唔使改。
冇話「應唔應該」嘅~跟你想跟嘅大隊就得。
(我嘅case係我會跟主流香港人。)
咁樣好似大陸人學廣東話
講到唔鹹唔淡咁

搞乜鬼正字運動

正音先係最緊要
支持樓主

廣東話唔係有9個音。呢個係前人嘅「冗餘分析」。即係因為唔了解粵語系統,所以誤以為我哋有九、十、十一個聲調。

正音運動係毒藥,係少數講地位高嘅口音嘅人排斥一般人嘅工具。例如好多粵語區傳統上絕對唔會用鼻音n做字頭,用咗會俾人笑。但係正音運動就推廣要區分 李你。係一套離地嘅標準主義。通常一搞得,就會令下一代非標準音地區嘅人唔夠膽開口,轉講普通話去恥笑上一代。

所以粵語正音運動其實係推普運動。

nl不分呢個我覺得始終都關懶音事,喺廣東話冇乜事,但講英文真係柒到核爆。

I don't know 變 I don't low我都覺得冇乜野
但有d人唔知發咩癲 Lecture notes 變 necture notes真係聽到都忟 (又一隻字唔識打)

我懷疑廣東話用n音開頭只係極少嘅前鼻音,即係差唔多l音咁,但係fing 脷嗰下冇左,大概就係 舌尖hi到上門牙嘅底,再拉上面排牙向上咁。

好難形容,但總之就唔會有正音運動嗰種chok鼻音嘅feel,脷面唔特登癡上顎

巴打點睇個丼字 (dam2)
有次唔知做乜去check,發現dom垃圾個dom係寫做丼
都好合理,日文冇短a音,又冇m尾音,所以變做don,但再傳返香港就有d好笑

(我絕對唔會主張將牛肉丼讀做牛肉dam2,雖然試過講笑咁用)

都好合理,日文冇短a音,又冇m尾音,所以變做don,但再傳返香港就有d好笑

(我絕對唔會主張將牛肉丼讀做牛肉dam2,雖然試過講笑咁用)

btw,我本身想講 多數字典只係話係個「丼」字係擬聲字,想問你同唔同意後人將佢當動字用,係dom垃圾個本字姐

日本個 丼 係自創字(國字),讀どんぶり,同井中投物聲嗰個丼字唔係同源。

日本個 丼 係自創字(國字),讀どんぶり,同井中投物聲嗰個丼字唔係同源。

另外 dam2 仲可以寫做 揼。丼字用咗嚟寫「牛丼」,又唔係慣用寫法,所以我鍾意用揼去寫。

可能佢地日文有どんぶり,但以前冇/唔會用假名,再因為どん嘅音同「丼」字訓讀一樣,所以借左隻字嚟用。

另外 dam2 仲可以寫做 揼。丼字用咗嚟寫「牛丼」,又唔係慣用寫法,所以我鍾意用揼去寫。

我一直以為揼讀做dap6
留名
Fuck
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞