廣東話問題,你問我答

466 回覆
203 Like 3 Dislike

咁我想學多啲廣東話應該點做?
有時查字典睇讀音,以「雋」字為例,字典教「時軟切」我睇完都唔知點讀
而且好多時候廣東話嘅字喺字典直頭冇

喺現今呢個時代,土共不停滅粵,我都好希望自己識多啲,再傳承畀下一代,等廣東話唔會畀人消滅

大部分關於廣東話嘅句法知識其實一般人未必要學。反切亦唔係太有用(當然有佢嘅歷史價值,但係粵語嘅音系反切表達唔晒)。

第一件事我覺得要學粵拼

大家唔使太執着啲字。字只係書寫上嘅表達方式,並唔係一成不變嘅。好多大家覺得理所當然嘅傳統寫法,其實係近一百年嘅產物。詞先至係王道

要傳承,唔需要太多語言學嘅知識,正如教人煮餸其實唔需要營養科學,教人耕田唔使識植物學。要傳承一隻語言,首先要生仔,跟住係同仔女講。人人做得到呢兩點,已經好好。
平時用開主謂、述賓、偏正嗰啲
淨係大概認識到X-bar theory係XP->Spec/X'->X/Comp,至於實際句子入面咩成分打咩成分,係完全冇概念

可唔可以喺粵典fb page搵你??

可以呀。(或者可以去隔籬膠占遠足語言學討論區問。)實際上點分析一句句子,你睇多少少textbook先?(八掛問吓,讀緊書定做緊嘢?)
正啊有粵語專家
本人研習廣東拳術, 對某啲動作嘅正寫十分執著
想請教吓以下動作寫法啱唔啱

1. "𢫏"埋本書
2. "㩒"住條友 <= 上而下一嘢壓低, 係㩒定撳
3. "揩"花人架車
4. 港女用個手袋"得"開人
5. "擸"架撐
6. "兜"捶窩面 <= 成個點寫

好多寫法其實冇標準,亦都冇本字、正字,市面標榜正寫正字嘅書一般都欠缺根據,唔可以盡信。

大家都喺度摸索緊點寫,所以達意最緊要。

上面 2、3、5、6 都係常見寫法。1 唔夠 冚常見,不過加咗 扌 仲易明咗,唔錯。
唯獨係 4, dat1開人嘅 dat1 同 得 dak1 唔同音,唔係咁理想。寫做𠱂大家睇唔睇得明?如果覺得睇唔明就唯有用返「得」。
巴打對於5p字點睇
我真係接受唔到將來作文寫我愛你
可以寫成禾噯梨 咁樣
巴打對於5p字點睇
我真係接受唔到將來作文寫我愛你
可以寫成禾噯梨 咁樣

5p嗰堆人創作力又唔係特別豐富,又冇咩文學出品(咩我迷失在乜撚之外啦吓),佢哋啲「挽」「禾」「吾系甘牙」應該唔會進入主流啩。
可以呀。(或者可以去隔籬膠占遠足語言學討論區問。)實際上點分析一句句子,你睇多少少textbook先?(八掛問吓,讀緊書定做緊嘢?)

都係,自己再睇多啲先,純粹感覺上有instructor嘅話冇咁易理解錯
利申:非八大中文系(喺度呻吓:入面唔太重視語言文字嘅訓練,部分嚟自觀感、傳聞,部分反映喺課程設計入面

都係,自己再睇多啲先,純粹感覺上有instructor嘅話冇咁易理解錯
利申:非八大中文系(喺度呻吓:入面唔太重視語言文字嘅訓練,部分嚟自觀感、傳聞,部分反映喺課程設計入面

非八大係咪即係 珠海/樹仁?
句法理論都係靠睇書,俾心機呀~
廣東話係咪爭啲贏到普通話做咗中國嘅國語?

呢件事從來冇發生過。圍繞「官方語言」嘅都市傳說有好多。喺美國有德語爭一票就取代英語成為法定語言嘅謠傳(註5),而粵語圈入面亦流傳一個廣東話差一票就成為國語嘅傳說(註6)。事實上大清一直都未將任何漢語語言定做國語(當時國語係滿語Manchu),而中華民國政府當初嘅構想係建立一隻南北兼容嘅「老國音」,想造一隻人工語言方便溝通——結果失敗收場,於是改用北京話做標準。 而論人口,廣東話人口的確唔及官話人口多,粵語之外亦有好多其他漢族語言,例如人口略多於兩廣嘅吳語(註7)。所以要將粵語定做全中國嘅國語,實在係匪夷所思。大家可能估唔到嘅係,雖則孫中山係粵語人,不過佢一生致力推廣「大中華觀念」,所以好多公開場合佢發言都係用國語。

註5:關於呢個謠傳,可以參看:
http://german.about.com/library/weekly/aa010820a.htm
註6:可以睇一睇百度貼吧嘅討論:
http://tieba.baidu.com/p/2494051376
註7:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_languages_by_number_of_native_speakers
高汁留名
其實,返,翻,番
翻去屋企係咪錯?
其實,返,翻,番
翻去屋企係咪錯?

返 似乎係原本寫法,不過百幾年前嘅粵語材料好多都寫做 翻。
正啊有粵語專家
本人研習廣東拳術, 對某啲動作嘅正寫十分執著
想請教吓以下動作寫法啱唔啱

1. "𢫏"埋本書
2. "㩒"住條友 <= 上而下一嘢壓低, 係㩒定撳
3. "揩"花人架車
4. 港女用個手袋"得"開人
5. "擸"架撐
6. "兜"捶窩面 <= 成個點寫

好多寫法其實冇標準,亦都冇本字、正字,市面標榜正寫正字嘅書一般都欠缺根據,唔可以盡信。

大家都喺度摸索緊點寫,所以達意最緊要。

上面 2、3、5、6 都係常見寫法。1 唔夠 冚常見,不過加咗 扌 仲易明咗,唔錯。
唯獨係 4, dat1開人嘅 dat1 同 得 dak1 唔同音,唔係咁理想。寫做𠱂大家睇唔睇得明?如果覺得睇唔明就唯有用返「得」。

THX 純粹想寫啱個招式名以便承傳
研究功夫要理解埋文化
但有啲武林同道比較求其
希望可以多啲發揚廣東文化
其實,返,翻,番
翻去屋企係咪錯?

點解呢?翻字意差好遠喎,個讀音近似之外
「~」呢個標點符號咩意思
其實唔少字查粵典已有答案

見好多人用以下寫法, 是否可接受?
1. 宜加 (而家 / 依家)
2. 邊道 (邊度)
3. 唔駛 (唔使)

另外, 「費事」定「廢事」先啱?
其實,返,翻,番
翻去屋企係咪錯?

點解呢?翻字意差好遠喎,個讀音近似之外

二百年前嘅廣東人覺得寫好啲。可能大家覺得「返歸」同「動詞+返」兩個 faan1 要區分。
有時用字唔一定用本字,跟俗寫、創新寫法都未嘗不可。
留名
其實唔少字查粵典已有答案

見好多人用以下寫法, 是否可接受?
1. 宜加 (而家 / 依家)
2. 邊道 (邊度)
3. 唔駛 (唔使)

另外, 「費事」定「廢事」先啱?

1. 唔寫「宜家」係費事(廢事,我兩個都用)同ikea撞。我主張用「家」,因為同「家吓」「家陣」一樣,係慣用寫法。
2、3 都係兩種都有人寫,各有各理據。
非八大係咪即係 珠海/樹仁?
句法理論都係靠睇書,俾心機呀~

係啊 好奇問吓,噉你哋平時會唔會用大陸嗰啲句法理論(例如朱熙德、張斌⋯)?
想問下 畀俾比 咁樣用法啱唔啱
我畀咗錢 畀-給予
佢俾人打 俾-被
他比我好 比-比較
唐朝嘅人係咪講廣東話
想知

唐朝嘅人係咪講廣東話?
用廣東話讀唐詩押韻, 就係人都知。噉但係李白杜甫究竟係咪講廣東話?經過百幾年嘅語言學研究[3],大家約略估到唐初年間,中古漢語嘅大概嘅發音:

http://www.youtube.com/watch?v=csGeX-SN_fI&list=UUaFbEXMbLW_EDKWElYSeyyQ&feature=c4-overview&list=UUaFbEXMbLW_EDKWElYSeyyQ&feature=c4-overview

兩廣喺呢個時期已經有漢人移入。經過好多次嘅大規模遷徙,直至宋末,已經有好多中原人喺嶺南落腳,宋代移民嘅語言成為主流,佢哋講嘅相信係好接近上面條片嘅語言[4]。再融合咗本身當地嘅其他語言,慢慢發展成一隻獨立嘅語言。再經歷千年變化,變成今日嘅粵語。

語言嘅變化好快,好多時相隔一兩代,一隻語言已經變得面目全非,何況係相隔千幾年?如果你唔睇字幕聽唔明上面段片,我諗就算你坐到時光機返去,怕且都要住返三五七年,先至可以同李白吟詩喇。

[3] 中古漢語係指《切韻》一書嘅語音系統,訓詁學家同歷史語言學家比對韻書,再用現代語(包括日韓越等語嘅漢字音)向上推,得出嘅擬音。可以參考王力(1980)《漢語史稿》。韻典網 http://www.ytenx.org 有各家擬音嘅比較
[4] 秦代已經有大量士卒入粵,已經帶咗好多漢人嘅語言文化。現代粵語亦都有少少痕蹟 (例如 「歌」韻字,唔係讀唐音嘅 /a/,而係早期啲嘅 /o/)。不過粵語繼承中古音 (唐宋嘅語音) 較多,呢個情況明顯同閩語唔同。

個音好似閩南話
Btw 巴打好勁
想問下 畀俾比 咁樣用法啱唔啱
我畀咗錢 畀-給予
佢俾人打 俾-被
他比我好 比-比較

「俾」其實係咪通、甚至源自「被」?
音同意思咁似, 我有時都打個「被」字
e.g. 林祖舜老母被狗屌
定係變咗畫面語
已經 同 經已 有冇分別??
老尾 老味 邊個先係正寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞