Steam 出左遊戲機

754 回覆
79 Like 24 Dislike
tegra x2好多年㗎啦喎
唔係仲有再新啲嘅chips咩
https://www.youtube.com/watch?v=3bfQl4XXlH0

ETA PRIME 模擬左STEAM DECK既性能大概去到邊到
用amd APU UNDERCLOCK去到2.7GHZ,因為佢認為2.7ghz最平衡到電量同溫度(~60度左右)
除左control low 都係得30FPS之外
其餘都可以720p ~60 fps到
呢到巴打講得岩,ddr5 16 gb ram唔係overkill
gta 5已經用到11 gb ram
60度打機咁happy
60度係粒apu本身發熱
唔知點解成日要質疑人地做好嘅數據
LPDDR5 Quad Channel = 64bit (16bit * 4)
DDR4 Quad Cannel = 256bit (64bit * 4)

順帶一提DDR5都改咗做32bit per channel
淨係從作為一部打到機嘅PC嘅角度出發, 16GB完全係應有標準
而且行嘅game同喺部desktop/laptop行嘅PC game無異
畀16GB RAM根本冇嘢好質疑
原來官網寫Quad 32bit
兩粒stick同左右兩個pad
功用好似重覆咗咁
我寧願佢二選一再將其他制
整大粒D同擺位放好D
好過放到咁角落

部機唔怕無game玩但有幾多
玩家餓到要連出街搭車都要
玩3A大作,我玩3A大作都想用
最佳畫面去享受,一係係街都
想同人連線隨時同人打場L4D,
COD,但網速同電量都唔知順唔順
夠唔夠

唯一寄望部機嘅擴充性,如果可以
裝到其他程式,可以玩其他game
或做其他事(例如文書工作睇片)
,咁部機發展可以好遠好大

Switch至少有瑪叔同比卡超
呢D看門大作,但Steam咋game
係我有人地都有,除非屋企細到
連放部電腦或遊戲機都唔容許
否則真係諗唔到要買嘅理由
佢用既係CPU cooler同貓頭鷹
現實steam deck未必可以做到同級數散熱
但事實上我個人睇法佢個test都幾accurate偏保守

完全估唔到字面性能上偏低既機一樣咁大食
可能架構唔同實際性能處又進步左
一下
記得apple 入過console 市場、結果好快就離場
都要兼顧其他種類嘅遊戲
如果整走某啲制 咁樣應該會更加難玩

同埋唔一定玩STEAM 我記得講過話可以裝其他遊戲平台
本身部嘢係面向比hardcore玩家 目標人群 其實冇乜衝突
係都係有一堆人同Switch比較 用途唔似你講到咁單一
我諗通常買呢部機嘅人屋企都有電腦 唔關有冇位置事
我覺得買多部都無妨 橫掂都唔貴
雖然發貨時間去到2022 Q3
======
聽人講
"見到的一個常見說法是 SteamOS 沒遊戲,所以 Deck 會重蹈 Steam Machine 的覆轍。
但其實 Valve 很早也意識到了 Linux 遊戲陣容匱乏的問題,基於 Wine(簡單理解成能在 Linux 運行 Windows 軟件的兼容層)開發和維護了自家的 Proton 來讓 Steam on Linux 跑為 Windows 開發的遊戲。
但顯然 Proton 不可能現在做得很完美
https://en.wikipedia.org/wiki/Proton_(software)
不過仲未計 性能衰減同兼容問題
呢度有參考數據睇一睇 https://www.protondb.com/
所以應該都可以裝WINDOWS程式
笑撚死

有冇ching reserve咗?
唔知到時集運倉送唔送
佢個手掣位好唔方便
對於我呢啲屋企冇電腦嘅人黎講

好吸引
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞