Steam 出左遊戲機

754 回覆
79 Like 24 Dislike
有諗過買
當gaming laptop咁用
laptop賣15-20k
呢部野5k幾搞掂
唔打機用嚟上下網睇下片
做下文書嘢都應該得

但都係等佢出左實物睇下點先
想買呢部野好耐
不過歐美出先
重要玩開Steam 既人優先
要反就點都有得反, 佢個世界得hardcore玩家先打得機

砌部pc要買window, 撞機hang機唔識又要搵人搞, 大把人想返屋企打下機, 幾千蚊又唔係多, 點解唔可以簡單啲
想知攞黎玩gta5會唔會窒
我跟你學嘢就真
可以由講緊啱冇玩開PC嘅人shift去steam大把驚嘅人,支持steam deck絕對係立於不敗之地
一句反正唔貴都夠做

等睇你班有玩冇玩PC嘅fd同你一齊出機包膠
諗起cross platform 既game call of duty
玩hard core 正常一槍死先夠手制玩
玩warzone / 非 hard core mode 要幾槍死個d 真係比手制屈 識得auto aim 咩槍都識自動壓槍
CS GO求其抽D人出黎都輕鬆收手制皮啦
我都諗緊 但又要買多個moon. keyboard mouse
變相無左portable功能
但平同打機方便係好吸引 尤其我都唔多理畫質
好多爸爸係老婆仔女面前唔打得機
要匿係廁所 / 留係公司“加班”打
遊戲機向嘅laptop變種 lo
當成可以帶出街嘅mini pc會好啲
話就話spec上嘅算力係1.6t,微微勁過ps4
但隨時可能會喺掌機模式下,為咗就電量、發熱,會降頻

同埋本身pc game係唔會為每張卡tuning
如果算力相同,出到嚟效果起碼都要打八折
所以我認為最終性能比較會略低於ps4

而ps4玩依家啲新game都有啲吃力
部steam deck仲要係下年先有機會穩定有貨供
到時就真係未必run到啲新game
之前OLED Switch個post
我就係講呢樣野俾人屌左廿幾頁
而家2021年喇
手提機做到1080p 60fps有幾難喎
而家呢度Steam Deck就係講到明真係仲未做到
結果就係俾人話任豚踩Steam Deck

由頭到尾都係講
呢個係而家既物理極限黎
而家就算俾你插濕電唔使理電量
手提機體積要可以自己render 1080p 60fps
係真係未做到
一定會熱死機的
講到尾都係specs問題
你specs有誠意咪少人屌
好簡單
依家steam deck唔似會勁過switch一倍,1080都未冇
但價錢就已經貴咗一倍

老任如果真係信連登出部steam deck類性能機+再加埋joy-con功能,起碼要5000蚊
咁就實撞板硬(望向iphone 12mini)
點會變到依家賣到過億部

例如如果switch賣5000,就唔會有動森熱潮
5000呢個門檻實在太高啦
就唔會有「真。新手」夠膽買switch只為玩一隻game
Apple有心搞game嘅話應該可以推動下手提機發展
但係個Arcade搞唔起
原來steam deck係因為信連登先整
世界圍住連登仔轉
癲少陣啦
出左實物衰左你咪笑飽佢
唔好傻
其實都唔一定,steamdeck咁食電係因為用x86 CPU, switch 用ARM唔一定無可能,兩者唔可以直接比較
如果STEAM DECK用ARM就RUN唔返STEAM本身啲GAME
咁部嘢仲有乜撚嘢用
唔通STEAM識自己出GAME開荒咩
啱啱再睇返啲NVDIA TEGRA資料
SWITCH 2017年舊機係用緊NVDIA TEGRA X1 T210 512GFLOPS

2019年新機(即係所謂「大電版」,但其實唔係大咗電,係用咗新晶片,勁咗,但GAME都係對住舊機寫,新機粒晶片鎖咗唔開全速,咁就用少咗電)
係用緊NVDIA TEGRA X1 T214 649GFLOPS

而N記造緊粒新嘅Tegra X2 ,但仲未有機用緊
WIKI資料話有750 GFLOPS
唔係勁過2017舊機幾多,當係半部PS4咁

就算SWTICH PRO用呢粒2021年出產嘅Tegra X2,都未必穩到1080P 30FPS
最多都係 900P 30FPS或 720P 60FPS咁
除非APPLE大發慈悲,肯賣粒M1出街啦
咁多突破到技術樽頸

但就算APPLE肯賣粒晶片,結果都係價好撚貴,以用緊M1嘅iPad Pro 5,11吋,256GB嚟計
賣緊7199 HKD

就算扣除APPLE本身食水深,造部M1手提機成本最少都要5000掛
再加啲JOY-CON啊,DOCK啊,一堆線啊,咁嘅一部機起碼賣6000先回本
但咁貴有幾多人會買唧
之出PS5之前都好多POST話最好有幾勁出幾勁,多多錢都買
出之後,定價貴過8年前PS4初出嗰陣好多,呢啲POST唔見曬
15-20k
3a起碼開到very high 20k直頭上到ultra 啦
呢部野開唔開到very high 60fps呀
你up乜鳩呀

嗰個回覆唔係屌緊 steam deck spec
係講緊switch點解唔追spec
老任精神股東唔洗咁激動lo
個個都好似先知咁
好似有份做遊戲機企劃咁

有望過要做老任股東要幾錢

任記一手好大件又唔拆股
買一手要62000円*100股
約43萬港紙
對傻散好唔flexible ,好難就倉位
又唔多想去買美國adr去食差價俾錢投行賺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞