Steam 出左遊戲機

754 回覆
79 Like 24 Dislike
當年switch出高登連登班友未一樣好似樓上口吻
乜諗唔明console game點解响屋企玩
PC game點解唔响PC 玩
邊有人攞咁大部嘢之類
最後就大賣
信連登marketing就死得
拎psp玩仲好
最平個個唔係行nvme
根本唔關事
根本就係獨佔game你一定要買專用主機先玩到
咁依家steam依部野有冇game係一定要買佢先有得玩?
Switch定位唔一樣,根本唔係steam console 對手。

Steam concole定位係3A(hardcore) 加anywhere
Switch定位係board game(softcore) 加anywhere

Steam link「絕對」高成本過steam console,因為玩家唔砌pc係玩唔到steam link。而steam console賣點係比同spac pc平,對考慮換機既人好吸引。要砌 gaming pc加玩steam link既人就係steam console 既市場(&競爭對手) 。

Steam console 面對既敵人係ps now&ps remote play,佢地offer既都係3A大作加anywhere。

而手掣friendly而switch又無既game有
Devil may cry 5
Assassin's creed origin
Metal gear solid 5
FF7
Control
Batman arkham trilogy
Monster hunter world(不過唔算3A)
steam依部一睇就知係想食sony冇手提機依個位
樓上仲成班人同switch比
佢地思維係「steam機vs 電視= mon細&硬件廢」

Steam 機 思維係 「電話vs steam 機=大mon+手掣+高spac」
呢部唔撚係PC喎on9
Reserve 咗 (住加拿大)
如果出部psv2
好似呢部咁就好
巴打你訂邊部?
我256試下水溫先
Switch一開始就係主打中下階定位,老任冇預3A大作出得落佢度,witcher doom呢啲出得成都係超額完成,佢而家靠自家堆大作同indie喺市場上吃得開就夠

Steam同ps xbox叫做係直接競爭關係,而家呢舊嘢就食到switch食唔到嘅高階手提市場
不過佢部嘢嘅重量係死症,好多人都對個手提體驗有顧慮
我覺得佢直頭想模糊pc同console game界線
以後部份PC game廠跟佢部嘢嘅spec去整PC game
然後又有班人特登買佢嚟玩PC game
咁又誇張左
我覺得呢部野純粹比啲人
抽到多啲時間玩翻平時買完唔玩啲game
同埋比人出街玩高階game
始終switch做唔到
罪大又唔做
想睇下3A大作run成點
hardcore嘅話手提機無論畫面同操作都係唔適合,好似Civ6都有NS,但講到幾流暢都好,大家都係揀用Mouse keyboard睇大芒,操作同畫面資訊量差太遠
至於你講嗰啲賣畫面同細節嘅動作型3A,手提玩法好似同佢哋嘅selling point背道而馳
你平時玩3A睇開咩畫面?用7寸芒720p玩你接受到? 隨時玩細畫面3A真係有吸引力?

唔講手提講駁大芒,有人一開始講本身有好多steam驚嘅人啱買,即係本身就用開電腦打機
咁換機嘅話,本身用開咩spec先會唔砌機揀換佢?呢個真心唔知想問,佢玩到Jedi 應該有1070以上?

Ps remote嘅對手應該係steam link? 有PC嘅人其實係咪冇理由買?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞