Steam 出左遊戲機

754 回覆
79 Like 24 Dislike
其實啱 睇遊戲平台 不嬲pc vs xbox vs ps
任天堂一路都冇對手
啱嫁喇
行到pc既話
16GB RAM真係好基本
改做8GB RAM係就係可以平…大概300港紙左右
但問題係一重D手唔夠RAM就大鑊
16GB既話呢種問題會少好多

諗下諗下
呢部機裝win10可以出4K硬解播片
又同時可以拎到出街打機
真係幾爽
發熱量電量重量就冇得講
真係物理限制黎
其實呢個世界上 hardcore gamer 真係佔gaming 好細market, 而hardcare gamers 裏面亦都唔係個個追求 3A 畫面, 你睇下電競市場就知。

steam deck 個市場有兩類人,一類就係啲想玩下PC game , 但又唔想commit 太多嘅人。呢類人唔會突登砌部gaming PC, 亦對畫面等等冇乜好大追求。佢地可能都已經有部switch , 但switch game 嘅數量同pc 根本冇得比。呢類其實佔玩家數量最多。

其次就係雖然心裏面係hardcore 玩家,但因為工作家庭等原因無法長時間專心打機嘅人。呢類人通常比較年長,經濟能力較高,其實咩機都有,只係冇時間。佢需要個可以隨時pick up 玩一陣嘅portable 機. switch 當然係一個選擇,但Switch 3A 大作比PC 真係唔係太多,而且佢地有時都想用大電視enjoy 下畫面,咁steam deck 就真係perfect fit. 可以得閒玩下,又可以用steam link. 其實就算淨係用steam link, 市面上可以揀嘅portable 機都唔多,大部份都只係電話,但電話個mon 對大部份PC game 棃講真係太細,啲UI 根本睇唔到。其實switch 用棃玩steam link 真係perfect fit, 但大家都知係無可能...steam deck 就岩岩補左呢個空缺。而家steam deck 仲可以玩埋 ps remote, xbox cloud 等等,真係好方便。
好同意,講到底Valve 係靠賣steam 呢個平台賺錢,唔係靠賣hardware. 其實Gabe 都係訪問到講過其實steam deck 定價好painful, 根本賺唔到咩錢。而且steamOS 亦都會open source , 等更多第三方廠商加入做。Valve 想做嘅係開拓portable PC gaming 呢個新product category. 只要更多人玩pc game, 就會越多人用steam, Valve 亦會賺得越多。根本software profit margin 比hardware 好太多。
唔洗理佢 佢出名on9 你睇佢啲負皮就知
老世 你係咪太耐無打機
呢部機性能大約=1050TI
當年1050TI得4 GB RAM
有3090PC
有2070嘅laptop
有switch
有PS
宜家我可以出街玩Steam收藏庫啲game
點解冇原因買

可以攞出街 七吋720p 絕對可以接受
如果部機要推1080p要食多幾多電
散熱要大幾多舊電要重幾多

以我理解唔係講緊顯卡RAM
係講部機本身條RAM得16GB

錯咗唔好屌得咁大力
APU係會用部機既RAM
hardcore game 同追求畫面係兩回事,ARMA3 factorio P社3寶 TW之類,畫面資訊量多同操作複雜先係唔啱手提機嘅原因,我都覺玩呢啲嘅玩家根本唔喺客群,唔明做乜要提

至於好多玩3A嘅casual gamer都唔會追求最高畫質,所以console先一直銷量大勝
但手提機同手機喺操作同玩法同console已經有分別,手提機今日冇性能大戰唔係技術問題或慳錢,只係市場講咗性能畫面唔係咁重要,遊戲亦唔係隨時拎起放低就適合食飯搭車嘅時間玩
如果有PC game整到適合手提mode玩,咁上心就一早搬去人多嘅switch唔駛等steam deck

至於用嚟玩 ps remote 同Xbox cloud甚至remote window又嫌電話細,如其買部669g 嘅7寸芒streaming,平pad加個controller,或者索性換揸部三叔note係咪實惠同輕啲
我發現冇人睇內文,個個都係問來問去呢啲野
等包膠
其實唔同架構講幾t冇咩用
RDNA2論架構支援點計都屌打intel粒XE
同埋PS4個2012陳年科技GCN 1.0 7770級數既GPU 同 Jaguar CPU 我驚電話粒a14都勁過佢
觀望下,最主要佢有得連埋steam library已經值得囇
但係手掣位對細手黨友唔友好架switch用耐啲已經銀手
hardcore gamer 有好多種, 唔係淨係FPS RTS 先係hardcore 嫁嘛, console都有好多hardcare game, 例如soulborne 系列, 又或者mon hunt. 動作遊戲系嘅hardcore gamer 對手提市場係有一定興趣. 而且遊戲難度唔係全部都展現係資訊量多度.

唔太明白點解話手提mode同console mode有好大分別. 因為switch正正就係手提mode同console mode 共存嘅例子. PC 同console 最大分別係係個control scheme, 一個用手制, 一個用 keyboard & mouse. 其實好多game 唔需要特別改都適合用手制玩, 因為本身就support 手制. 而且Xbox, PS game搬去switch係比搬去PC要難好多, 因為本身一個行x86, 一個行ARM, 而且都未講要optimize到switch 玩到要幾痛苦...好多game 要轉做portable 玩, 其實只要啲字大小小就可以

用pad加controller 唔係未試過, 但你要搵個位放個pad已經好麻煩...例如搭緊車就玩唔到, 其實係屋企玩咁都好麻煩...要放係枱面不如我開電視算..
同 switch 比真係得啖笑
淨係個 steam library 已經係另一個市場

switch 係 target 打機新手
買機入坑之後重要逐隻 game 幾舊水咁買

steam deck 擺到明係屈佢個世界最大嘅 game library
大部份想買 steam deck 嘅人本身都已經係 steam 買落大把 game

2部機根本唔同 market

另外用 steam link 玩要部 high performance pc always on 同 stable internet connection
最近幾年都有大陸廠 kickstart handheld console project

https://www.indiegogo.com/projects/gpd-win3-the-world-s-1st-handheld-aaa-game-console#/

都好多鬼佬科水

證明 pc 手提機係有市場
Aya gpd 果堆遲早會拎到steam deck 呢粒chip

而家係做緊4800u果D
唔同market喺手提機大戰講咗好多次,最後都係得啖笑,現實就係成王敗寇
Switch賣咗咁多年,攞過乜奬物奬嘅遊戲都有放上去,仲講佢target新手都幾有趣

Steam係儲落好多驚,但儲落好多驚意味本身應該有部電腦
有幾多驚會令你有必要買多部屋企用唔著嘅機,而喺條街到攞部679g嘅7寸芒玩低畫質版

仲有巴打睇嚟冇用過Steam link,佢有得WOL,亦唔駛pc好勁,steam deck都接受到應該唔會好高要求
同時網絡5G只會越嚟越普及,而呢部機嘅機能可以穩定run噱頭嘅3A幾多年?買機唔會預屌得一兩年掛?
上面有人講手機芒細,但唔講note咁大,iPhone max都6寸幾,steam deck 7寸真係咁大差別咩

Btw, 上面講正嘅巴打,買咗記得分享用後感
佢行 arch linux
有得買先算
有排都未輪到香港
外國已經瘋狂搶購
我都係想清下我個steam 個堆indie game者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞