(眼鏡撚交流討論) 貼你副眼鏡13 消費券買眼鏡?

1001 回覆
4 Like 10 Dislike
屌…岩岩好2000元
明搵傻仔
政府消費券好戇鳩
唔戇鳩

好多人等緊果 $5000 消費券吊命架
攞啲行政費出嚟幫到更多有需要人
擺明唔想派先要搞咁多野欄鳩d 市民

你覺得仲會諗幫人咩
去過晒三間 冇呢個經驗
可能一開波講咗話自己睇
有好有唔好
新黑唔會追住嚟sale, 但好唔中意要我企係到試眼鏡
上目銅鑼灣我成日去混吉唔幫襯都冇野
係有一次中環店老細係到sell 我兩副眼鏡我搞左幾個字最後話諗諗
佢好似唔係好like
有一兩個staff幾好
你同佢講想搵咩類型嘅鏡
佢會不停幫你搵
K 哥哥親自sell 你都唔比個面子
我都想幫襯, 但近年開始唔太中意YP
佢地D款好似越來越少
想問下如果配 masunaga gms 805
700度近視 1.74 鏡
洗唔洗 想知可以薄幾多

多唔多人有用雙非球面鏡
想話比大家聽咩叫有料嘅眼鏡 sales

今日約左個 frd 中環 lunch, 見到隔離有間眼鏡鋪走入去玩下, 隨意叫個 staff 拎副 dita union 黎試下, 順便問下配鏡幾錢.

個 staff 幫我 check 完舊光就話, 如果做返你而家呢個 lvl 嘅鏡就呢個價 bala bala bala

我又同佢講, "師傅咁好野嘅你, 點知我戴緊呢個grade 嘅鏡"

根住佢就答 "好易估姐, 呢個牌子, 呢個度數, 90%肯定係呢個 grade"

因為我無心買, 純粹入去運吉, 所以好快打個完場走人

不過講明左一樣野, 呢d 眼鏡鋪擺到明係貴, 擺到明一蚊都唔會減, 不過人地就係專業

至於值唔值, 捨唔捨得. 自己衡量

可能仍係失望姐
蔡司 superb
Superb有mark㗎嘛⋯⋯
深度數深散光建議上雙非, 主要唔關厚薄度事

因為老實講, 單非 vs 雙非只比較厚薄度嘅話, 唔好諗住會有 "睇得到嘅分別", 可能最終係薄得小小

單非 vs 雙非, 最重要嘅改善係

1) 提高配戴者的舒適度與適應力

2) 減少像差作用帶來的暈眩感

3) 減少變形

4) 清晰的周邊視覺

5) 自然美觀

簡單黎講就係望野會清好多舒服好多, 人地望你隻眼又唔會變豆士, 輕左薄左你當係 bonus

最後....配得 gms-805 的話, 就唔好慳果小小....上埋雙非啦, 無謂晒左隻架

最後, 唔好信晒人講, 自己做下功課

https://darcy73254831.pixnet.net/blog/post/409162378
係咩.....我淨係知有 zeiss mark

唔知有 superb mark

又學到野啦
仲有人信阿皇儲?新手最好自己四圍試下睇下啦,邊間都好啦,最緊要唔好去黑店。。。賣過流4
呢鑊同意你, 黑店可恥
比乜鬼

圈形, 材料, size. 打磨, 拋光全部都唔同......

即係你拎架跑車同7人車比......

我只能夠講, 各有各好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞