有冇絲打屋企都係咁撚嚴?

502 回覆
47 Like 83 Dislike
同佢講唔同fd出街點維繫感情
係咪想你一個fd都冇
冇人脈以後點出黎做野

如果佢話冇人脈都做到野
你就話時代唔同 依加唔係咁做野

通常覺得影響到你未來 佢地就唔會再做
加上,男朋友根本體會唔到你心情
然後話點解咁小嘅事唔講 過夜好正常 講到我有心逃避咁
人人屋企教育唔撚同嫁嘛
你點會明

喂屌 同感 佢一開頭都話 你唔問下點知唔得姐 但其實明知答案 問黎有意思咩? 佢依家都習慣
樓主係咪獨女?如果無兄弟姊妹 可能真係會好嚴

我有個妹囉 佢地對佢一樣情況
你個情況都唔算最差呀

我女友今年 24歲,從來未試過通頂
連同朋友出街食飯都要攞牌先出得
1個月出多過 1次都會俾佢媽話
鬧佢做乜寧願花時間陪出面既人都唔陪屋企
但當佢留係屋企10個鐘,佢媽就會鬧足佢10個鐘

佢媽覺得佢生得你出,就乜都做得
所以佢鬧你佢控制你生活既一切都係為你好
而你作為一個孝順既子女,為左令母親大人開心
你應該要甘願俾佢控制,咁先叫孝順

佢會令到你生活無任何私隱
可以隨時入你房睇你既野
係你唔發覺既時候睇你銀包
要求你俾哂所有密碼佢,包括電腦 fb Google 學校email 甚至網上銀行密碼
而佢亦都每隔幾日就會登入你銀行睇下你用左幾多錢
每月仲要你俾6千蚊家用,仲話你無為屋企付出

另外仲會唔俾佢拍拖

同我差不多 家用多過佢

11點後會打電話問番黎未
試過2點先返罵到傻左
唔比去旅行(同frd去都唔得)
已經出左黎做野....2字頭
見住個個都去旅行簡直想死
有無辦法可以改變到

除左自己搬出黎住我睇唔到有解決辦法

有乜慘過自己搬出去住要比條鎖匙老母 仲講明會不定時出現

但起碼你大部分時間都free先啦
唔俾過夜 但平時又乜都唔理 淨係呢樣好企硬 好煩

咁岩呀矮妹

呢啲topic我實入黎架喎

我都實入
同佢講唔同fd出街點維繫感情
係咪想你一個fd都冇
冇人脈以後點出黎做野

如果佢話冇人脈都做到野
你就話時代唔同 依加唔係咁做野

通常覺得影響到你未來 佢地就唔會再做

你太睇少佢地老豆老媽
同你一樣 最燥係出去成問幾時返 個時仲要只係九點十點

係呀 之後你話過多陣翻 佢地又會話 玩左成日仲唔夠呀? 你咁鐘意“冷”街你唔好翻黎啦

頂 一樣 如果我話十一點返 然後十一點未返 佢會打黎問我係邊 btw最近比啊媽發現咗拍拖

之後點? 佢地反而又冇反對我拍拖

佢話就話唔會唔比我拍拖 我下下出街都比人問幾點返 同佢好強調拍拖還拍拖 有啲嘢唔可以做 仲有問我有冇同男友去過旅行 我梗係話冇 仲話如果去一定要分房訓

好撚on9 其實做女真係好煩 佢地好驚你蝕底 屌 但將來都一定會有呢一日嫁啦
你個情況都唔算最差呀

我女友今年 24歲,從來未試過通頂
連同朋友出街食飯都要攞牌先出得
1個月出多過 1次都會俾佢媽話
鬧佢做乜寧願花時間陪出面既人都唔陪屋企
但當佢留係屋企10個鐘,佢媽就會鬧足佢10個鐘

佢媽覺得佢生得你出,就乜都做得
所以佢鬧你佢控制你生活既一切都係為你好
而你作為一個孝順既子女,為左令母親大人開心
你應該要甘願俾佢控制,咁先叫孝順

佢會令到你生活無任何私隱
可以隨時入你房睇你既野
係你唔發覺既時候睇你銀包
要求你俾哂所有密碼佢,包括電腦 fb Google 學校email 甚至網上銀行密碼
而佢亦都每隔幾日就會登入你銀行睇下你用左幾多錢
每月仲要你俾6千蚊家用,仲話你無為屋企付出

另外仲會唔俾佢拍拖

同我差不多 家用多過佢

辛苦你
大家記得以後唔好咁管自己嘅仔女
其實我屋企本身都係咁 嚴到pk
不過因為有個超級反叛既細妹
令我爸媽既接受程度慢慢越來越高
以前家姐二十幾歲岀街岀到10點幾已經比人屌到仆街
我自己都係19歲先岀到夜街
但依家可以岀街岀到11點幾12點都冇問題
除非太過份 又可以去過夜個啲
全靠個妹 不斷挑戰爸媽既底線
雖然成日都家嘈屋閉
你幾歲? 屋企人話點就點, 咪抵你受氣囉, 唔識反抗係咁㗎啦

試過啦 我老豆勁撚惡 之前同佢嘈過 佢個幾月唔同我講野 唔出黎食飯 日日大聲bang 門 成個屋企氣氛比佢影響哂 好撚煩

啱啱先受完
單單打打就叻,又唔敢同我講道理

係呀 你同佢講 佢只會不停拎悔氣說話轟炸你 話咩你咁無自由咪走囉 唔好做我個女 但明明係理性討論
12點前要返到屋企
習慣左就冇野
愈睇愈覺得有一對開明既父母真係好幸福

我中學果陣都試過去通頂
番到屋企比老母老母開住門藤條侍候
仲cut曬電話電腦唔比我同朋友聯絡

去到後來我索性叫d frd上黎食飯比佢地見下
慢慢佢地知我群咩人做朋友就開始放心
仲叫d男性朋友仔如果去得太夜既盡量送埋我番屋企

去到再大d有拍拖
同埋多左機會出去飲野
我媽直情叫我去得太夜又冇人送就唔好番屋企
搵個多人地方坐天光仲安全咁話

所以唔係太想像到如果自己比父母咁壓迫法會點

試過2點先返罵到傻左
有無辦法可以改變到

除左自己搬出黎住我睇唔到有解決辦法

有乜慘過自己搬出去住要比條鎖匙老母 仲講明會不定時出現

咁同無搬有咩分別.......

利申學生無搬 但老母已經講定

如果我屋企好似你地咁樣
我一有能力就第一時間搬啦

仲留係屋企日嘈夜嘈咩

有錢先得嫁
加上,男朋友根本體會唔到你心情
然後話點解咁小嘅事唔講 過夜好正常 講到我有心逃避咁
人人屋企教育唔撚同嫁嘛
你點會明

唔識體諒人地屋企情況既伴隨真心好灰
講完一大輪好似哂鳩氣咁

所以手已分
ex屋企好撚開放
上門住都無問題
然後佢就日怪夜怪我細膽 丫屌你我番到屋企日後日日都對住佢地喎 唔係你對住佢地喎
仲要特登迫我講 屌你啦食屎啦

佢屋企都好open 但佢好彩又會明白
唔知我叫唔叫嚴
唔可以通頂太早拍拖係基本 12點前返屋企
唔可以成日出去 最好日日夜晚飯係屋企食
要出都要問過得唔得先

同我差唔多呀

最記得graddin之後個個直落唱k去玩
我就要打俾呀媽問俾唔俾
連我啲同學都幫口話姨姨放心啦我地好快返點點點
佢一句唔得收我皮
自己返屋企

屌 我笑左 因為我都係咁 個個都飲野 我問 佢地又係個句 依家幾點呀 係咪唔想翻黎 你去啦 去左唔好翻
25歲之後都由得你點玩都得
你就忍多幾年

佢地都係話 你一日未25歲 1日都要比我管
屌 點解要係25歲
如果唔係佢瞓左 我真係會以為我識你
咁誠實做乜 話同friend咪得

佢地會叫我影相

喂屌 一鳩樣
儲定啲合照到時一炮過sd比佢 但比人發現就渣都無得淨

試過 但個心勁撚驚

好驚去到屋企附近會撞到 咁就fatfat啦又比人禁固

又要去又要驚扺樓主一路俾人食住

你就講得輕鬆啦 又唔係你受

試過2點先返罵到傻左
有無辦法可以改變到

試下話出差

試過一次同frd去澳門3日2夜...話公司旅行 (驚去唔成所以係出發前一日先講
但去到要係whatsapp道報到
其實都瞞唔到咁多次....
其實過野嚟做乜

有時有班朋友傾得慶起就想留低繼續嫁啦
12點前要返到屋企
習慣左就冇野

我都係 慣咗
都冇乜需要通宵唔返屋企
有個朋友屋企仲嚴過你,出黎社會做野之前連夜街都唔出得,平時最遲7點前一定要返到屋企,成班姐妹聚會次次都要就佢食lunch

如果俾著我會發癲

我有一個同學都係
但佢叫我地唔好成日覺得佢慘 佢話咁多年都慣左
我地成日講搞到佢會慢慢覺得自己都慘
見到呢個無野講🤷🏻‍♀️

依家住hall真心覺得爽
唔洗同屋企人交代 一句話翻hall就得
鍾意就去男朋友屋企訓
不過佢屋企人唔知我次次都係靜靜地上去
平時出街大概11點幾屋企就會wts我問我到邊
不過事先同佢講今晚同fd去其中一個屋企通頂就ok
不過都諗緊遲d點瞞佢地同男朋友去旅行

屌 佢地唔比我住呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞